Geniaalsed leiutised 8: Külmutatud toit

29. veebruar 2008, 10:37

Tihtipeale oleme me nende asjadega sedavõrd
harjunud ega tule selle pealegi, et kunagi pidi keegi need meie jaoks välja
mõtlema.

Kui soovid alustada lugemist sarja algusest, siis kliki siia: Geniaalsed leiutised 1: Haaknõel

Kui tihti mõtlete te kalapulki süües Clarence Bridseye’ peale. Tema oli mees, kes leiutas kalapulgad. Bioloogina osales ta ekspeditsioonis Kanadas Labradori piirkonnas ning pani tähele, et perenaised hoidsid seal toitu külmutatuna, et see püsiks värske. Samuti märkas ta, et kalurid toppisid oma saagi kohe jää sisse. See hoidis kala värskena, samas ei moodustunud jääkristalle. Selline külmutatud kala oli hoopis värskema maitse ja lõhnaga kui see, mida müüdi New Yorgi turul.

Tagasi kodus olles moodustas Birdseye firma, mis hakkas müüma tema enda patenteeritud kiirkülmutusseadmeid. Kuid peagi tuli ta mõttele tulla turule külmutatud toiduainetega. Kalapulkade kuju näiteks on selline, sest ribakujulised kalatükid külmusid tema leiutatud masinates kiiremini. Peagi oli kalapulkadest saanud rahvalemmik ning kiiresti levis tootmisviis üle maailma.

1929. aastal müüs Birdseye oma firma ja patendid Goldman Sachsile 22 miljoni dollari eest. Ta jätkas ise tööd oma firmas ning aasta hiljem oli tootevalikus näiteks külmutatud liha, spinat ja oad, terve rida puuvilju ja marju, austrid ning muidugi kalafilee.

Loe ka: Geniaalsed leiutised 2: Leedi Edisoni jäätisemasin

Geniaalsed leiutised 3: Kollane tuli

Geniaalsed leiutised 4: Colti revolver

Geniaalsed leiutised 5: Täitesulepea

Geniaalsed leiutised 6: Kaugjuhtimispult

Geniaalsed leiutised 7: Siledapõhjaline paberkott

Geniaalsed leiutised 9: Arvutihiir

Geniaalsed leiutised 10: Nõudepesumasin

Geniaalsed leiutised 11: Jäämasin

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. February 2008, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing