Geniaalsed leiutised 9: Arvutihiir

29. veebruar 2008, 14:34

Tihtipeale oleme me nende asjadega sedavõrd
harjunud ega tule selle pealegi, et kunagi pidi keegi need meie jaoks välja
mõtlema.

Kui soovid alustada lugemist sarja algusest, kliki siia: Geniaalsed leiutised 1: Haaknõel

Stanfordi teadlane Douglas Engelbart kirjeldas oma leiutist sõnadega „X-Y positsiooni indikaator”. Puust kesta sisse pandud kahe metallrattaga riistapuud oli võimalik esialgu liigutada vaid kas horisontaal- või vertikaalsuunas ning esialgu oli see üsna kohmakas. 1970. aasta sügisel anti talle selle seadme peale välja patent.

Tänapäeval tunneb maailm leiutist arvutihiire nime all.

1970ndate algul olid arvutid erioskusi nõudvad keerulised aparaadid, mille ümber askeldasid valgete kitlitega operaatorid. Just hiirel on suur roll selles, et tänapäeval saab pea igaüks arvuti käsitsemisega hakkama.

„Arvuti klaviatuuril on vähemalt sada võimalust vajutada vale klahvi,” ütles PC Pro Magazine’i toimetja Darren Graham-Smith. „Hiire tulekuga seoses võis igaüks ühtäkki istuda arvuti taha ning sellega suhelda, vajamata selleks mingit eri keelt”.

1970ndal oma leiutisest rääkides oli Engelbart üpris tagasihoidlik: „See sai hüüdnimeks hiir, sest sel on saba taga.”

1997. aastal pälvis Engelbart Massachusettsi tehnoloogiainstituudi 500 000 dollarilise Lemelsoni auhinna, mis on maailma suurim innovatsioonipreemia. 2000. aastal andis president Bill Clinton talle rahvusliku tehnoloogiamedali.

Loe ka: Geniaalsed leiutised 2: Leedi Edisoni jäätisemasin

Geniaalsed leiutised 3: Kollane tuli

Geniaalsed leiutised 4: Colti revolver

Geniaalsed leiutised 5: Täitesulepea

Geniaalsed leiutised 6: Kaugjuhtimispult

Geniaalsed leiutised 7: Siledapõhjaline paberkott

Geniaalsed leiutised 8: Külmutatud toit

Geniaalsed leiutised 10: Nõudepesumasin

Geniaalsed leiutised 11: Jäämasin

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. February 2008, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing