Uus Maa juht: arendustegevus on kehvas seisus ja müük ei lähe

29. veebruar 2008, 19:07

Uus Maa Kinnisvaragrupi juhatuse esimehe
Jaanus Lauguse sõnul peegeldub arendustegevuste kehv seis ka
kinnisvaraettevõtjate majandustulemsutes, samas Arco Varal kui börsiettevõttel
peaks olema justkui võimalik kõik, sest neil liigub rohkem raha.

„On teada, et täna on arendustegevus suhteliselt kehvas seisus ja enam müük ei lähe, eks need tulemused hakkavad varsti ühelt või teiselt poolt ka näha olema. Arco Vara on suhteliselt mastaapne arendaja ja need riigid, kus ta täna tegutseb on sarnases seisus nagu Eesti, välja arvatud ehk Ukraina,” ütles Uus Maa Kinnisvaragrupi juhatuse esimees Jaanus Laugus aripaev.ee-le.

Lauguse sõnul saab kinnisvarainvesteeringute ümberhindamistega kasumit suurendada ja vähendada. „Minu jaoks on eeskätt tähtis see, mida inimesed räägivad ja tunnevad ning milline on ettevõtte sisekliima. Kui ettevõte suudab end vormis hoida ja inimesed teavad, millised on lähiajal ning pikemas perspektiivis eesmärgid ja kuhu nad liiguvad, siis on kõik korras. Kui ettevõte on korras, siis võib ikka juhtuda, eriti majanduslanguse ajal, et tulemused lähevad negatiivseks,” ei näinud mees peamist probleemi majandusnäitajates.

Lauguse sõnul on ta sarnaselt Arco Varale täheldanud ka enda ettevõte puhul, et rahaprobleemid lükkavad suuremate projektide arendusi edasi. „Suuri projekte on harjutud tegema finantsvõimendusega ja täna seda finantsvõimendust projektidesse saada on ülimalt keerukas. Ilmselt on ka põhjendatud see, et pangad pole väga avatud. Oma vahenditest suuri projekte teostada on väga keerukas. Aga börsiettevõttel peaks olema justkui võimalik kõik, seal peaks raha liikuma,” arutles Laugus.

Uus Maa kohta märkis Lagus, et neljas kvartal oli kasumis. „Midagi suurt rõõmustada pole. Vaatame, kuidas sellises turulanguse tendentsis oma tugevust säilitada, inimesed meeskonnas hoida ja ka eesmärke saavutada. Lihtne ei ole,” sõnas ta.

„Ei saa veel ära sõnada,” kommenteeris Laugus võimalust, et ka Uus Maa võib mõnes kvartalis kahjumisse sattuda. „Väikses plussis oleme suutnud ettevõtet hoida, aga läbi raskuste.”

Eesti Ehituse juhatuse esimees Jaano Vink ütles, et tal on raske Arco Vara tulemusi hinnata, sest Eesti Ehitus tegeleb väga vähe arendusega. Vink möönis, et kindlasti mõjutab tulemusi arenduste ümberhindamine, kui majanduses on kehvemad ajad.

Vink märkis, et aeglasemaks on kinnisvaraarenduses ja ehituses protsessid läinud kindlasti. „Tellijate poole pealt võeti aasta tagasi projekte lihtsamalt ette. Tellijal polnud väga probleemi finantseerimisega. Nüüd on äriplaani tegemise protsess pikenenud. Nö hurraa-tegijad on oma asjad peatanud või loobunud, sest kinnisvara ei ole enam selline imede põld, et viska mida iganes maha, ikka tuleb kulda,” kommenteeris ta Arco Vara väidet, et likviidsusprobleemid lükkavad suuremate projektide arendusi edasi.

Vink möönis, et arenduses on kõikumised järsemad kui ehituses. "Ehituses nii meeletult kõikumisi pole, sest seal on protsessid pikema vinnaga. Kinnisvaraarendusprobleemid on meist mõnevõrra mööda läinud ega ole meid nii otseselt puudutanud. Kaudselt on mõju kindlasti olemas. Ka ehitusturul on konkurents tihenenud ja olud keerulisemad. Ka meil pole superlihtne. Tõsine töö ja trügimine käib turul,” lisas Vink.

YIT Ehituse juht Priit Sauk möönis, et Arco Vara 4. kvartalikahjum on üllatav. „Jah, on üllatav. Teadmata põhjust on raske seda kommenteerida,” jäi ta napisõnaliseks. Sauk lisas, et ta ei usu, et kahjum on uusarenduste probleem.

„Seda on nad teinud mitu korda. Korra hindavad nad üles, korra alla. See on suur küsimärk, mida ma ei oska kommenteerida, miks ja kuidas nad seda teevad,” kommenteeris ta kinnisvarainvesteeringute ümberhindamise mõju Arco Vara kahjumi tekkele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. April 2008, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing