Kas Saku taandub konkurendi ees?

Tõnis Oja 03. märts 2008, 00:00

Investorid reageerisid reedel Saku Õlletehase majandustulemustele müügilainega. Aktsia käive jäi tagasihoidlikuks, aga päevasiseselt kukkus aktsia hind koguni 8,5 protsenti.

Aktsiate elav väljamüük on ka mõistetav. Saku Õlletehas püüdis ise halva mängu juures head nägu teha, keskendudes aastakäibe absoluutnumbrile ning neljanda kvartali käibe kasvule. Kui aga vaadata nii käibe kui ka kasumi kasvu, ning seda võrrelda peakonkurendi A. Le Coqiga, siis mulle tundub, et konkurent kipub Sakust edukam olema.

Saku Õlletehase käive kasvas 2007. aastal 18 protsenti, 920 miljonile kroonile, A. Le Coqi käive kasvas selle emafirma Olvi kvartaliaruande kohaselt 20% võrra, 1,1 miljardile kroonile. Jookide müügimaht kasvas Sakul ühe protsendi võrra, 92,7 miljonile liitrile, ning A. Le Coqi müügimaht kasvas 20 protsendi võrra, 72 miljonile liitrile. Õllemüüjate Liidu andmetel kahanes õlle müük Eestis Sakul kahe protsendi võrra, 59 miljonile liitrile, A. Le Coq kasvatas aga müügimahtu kaheksa protsendi võrra, 52 miljonile liitrile, ning A. Le Coq on aastaga kasvatanud turuosa 3,5 protsendipunkti võrra, 40,6 protsendile.

A. Le Coqi puhaskasum pole veel teada, aga ärikasum kasvas Olvi majandustulemuste andmetel 2007. aastal 17 protsenti ning neljandas kvartalis koguni 75 protsenti. Saku Õlletehase vastavad muutused olid 13 protsenti (aastas) ning 41protsendiline kukkumine kvartalis.

Neil investoreil, kes soovivad teenida Eesti õlletööstuselt, tasuks pigem osta Olvi aktsiaid, sest umbes kolmandiku käibest annab A. Le Coq ning kasumist tuleb Maarjamaalt peaaegu pool.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing