Lemmi Kann • 4. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Aidsiraha kasutamine pole kuigi asjalik

Riigikontroll leidis TAI tegevust luubi alla võttes, et instituudil puudub tervisestrateegiatega ette nähtud tegevusteks tööplaan, kus oleks paika pandud konkreetsed toimingud, nendele kulutatav raha ning vastutavad isikud.

Osad asutuse sõlmitud lepingutest jätavad osapooltele sisuliselt vabad käed sätestatu tõlgendamise osas. "Mitmed sõlmitud lepingud ei näe ette, mida täpselt ja mis ajaks tuleb teha ning kuidas tööde mahtu dokumenteerida," märgitakse auditis. Samuti pole järgitud ka lepingutes ettenähtut, nõutud tööde tegemise aktide koostamist ega kontrollitud tööde tegelikku täitmist. Näiteks on teenuse osutajatega sõlmitud lepingutes lepitud kokku tööd, mida tehakse, ning makstava tasu suurus, täpsustamata on aga jäetud, kui mitu klienti ja mis perioodi jooksul selle raha eest teenust saavad. Seega ei ole auditeerijate sõnul tagatud lepingutest kinnipidamise kontroll ning puudub kindlus, et terviseprogrammides ettenähtu ka tegelikult täidetakse ning riigi raha musta auku ei voola.

Eelmisel aastal pidi Jõhvis asuv OÜ Corrigo lepingu kohaselt nõustama 675 klienti. Tööde üleandmise aktidest selgus, et kuigi tegelik abisaajate arv oli 375, maksis TAI firmale raha ka 300 nõustamata jäänud kliendi eest. Kokku eraldati OÜ-le Corrigo erinevate narkomaania ja aidsi programmide raames osutatavate teenuste eest kaheksa sarnase sisuga lepingu alusel aastas üle 6 miljoni krooni, milles riigikontroll näeb riski, et firma sai sama tegevuse eest mitmekordselt tasustatud.

Selle aasta alguseni TAI direktorina ametis olnud Toomas Veidebaum möönis, et lepinguülesannete täitmisel on tõesti ilmnenud ebatäpsusi ning lepingute mittejärgimise juhtumeid, mistõttu on kavas täiustada sisekontrollisüsteemi.

Eelarverahast on tehtud ka kulutusi, milleks see ei ole ette nähtud. Nii on osa TAI töötajate 2006. aasta jõulupreemiast pärit aidsi ennetusrahadest - koos maksudega läks sellest fondist preemiaks 219 945 krooni, lisaks 195 551 krooni narkomaania ennetamise riikliku strateegia rahadest.

"Esmase sammuna rakendame lähiajal täiendavaid meetmeid nagu tööplaanide koostamine ning vastutuse tõstmine projektijuhtide ja osakonnajuhatajate tasemel," lubas Veidebaum oma vastuses riigikontrollile.TAI uueks direktoriks on alates 15. jaanuarist Maris Jesse. "Minul pole riigikontrolli auditis kirjas olevale midagi lisada," ütles Jesse.

Toomas Veidebaum jätkab TAI teadusdirektorina.

Riigikontrolli juulikuises aruandes heideti sotsiaalministeeriumile ette, et raha ei kasuutatud mõnel juhul otstarbekalt.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt