Euro tugevus paneb muretsema

Sirje Rank 05. märts 2008, 00:00

"Praegune vahetuskurss ei kajasta adekvaatselt majanduse alusnäitajaid," ütles Luksemburgi rahandusminister Jean-Claude Juncker pärast euroala rahandusministrite kohtumist. "See hakkab mulle järjest enam muret tegema ning sunnib valvsusele," vahendas agentuur Bloomberg.

Isegi kohtumisel osalenud Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet, kes reeglina vahetuskurssi ei kommenteeri, ütles esmaspäeval, et "praeguses olukorras pean ma seda väga oluliseks, et USA ametivõimud, sealhulgas USA president ja rahandusminister, on kinnitanud ja üle korranud, et USA huvides on tugeva dollari poliitika".

Üleeile kerkis euro dollari suhtes rekordilisele tasemele 1,5275 dollarit eurost, aastaga on euro tugevnenud 16%. Neljapäeval arutab Euroopa Keskpank jälle eurotsooni intresse, kuid jätab need kasvavast survest hoolimata tõenäoliselt muutmata 4% tasemele. Rohkem muret teeb keskpangale inflatsioon, mis on 14 aasta kõrgeimal tasemel.

Esmaspäeval kritiseeris Euroopa Keskpanga poliitikat ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Dominique Strauss-Kahn. Prantsusmaa endise majandusministri arvates on euro ülehinnatud ning keskpangal liiga suur voli.

USA majandus on languse äärel ning Euroopa majanduskasv aeglustub - läinud kuul kärpis Euroopa Komisjon euroala selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendilt 1,8 protsendile, tõstes samas inflatsiooniprognoosi 2,1 protsendilt 2,6 protsendile.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso kinnitas aga eile, et väljavaated ei ole sugugi halvad. "Praegu jätkab Euroopa majandus kasvu ning uute töökohtade loomist. Meie hõive tase on 66%, mis on kõigi aegade kõrgeim, ning tööpuudus 6,9% on madalaim tase 25 aasta jooksul," ütles Barroso.

Läinud aasta neljandas kvartalis aeglustus euroala majanduskasv aasta arvestuses kolmanda kvartali 2,6 protsendilt 2,2 protsendile, teatas Eurostat.

Nii ekspordi kui ka investeeringute kasv aeglustus. Eratarbimine, mis moodustab euroala majandusest ligi 60%, kahanes viimase kuue aasta jooksul esimest korda.

Toiduainete hinnatõus vähendab majapidamiste ostujõudu, ehkki tööpuudus on Euroopas rekordiliselt madal. USA majanduse jahtumine vähendab nõudmist Euroopa kaupade järele. Eksport kasvas neljandas kvartalis vaid 0,5% võrreldes 2,1%se kasvuga kolmandas kvartalis, firmade investeeringud kasvasid 0,8%. Eelnenud kolmel kuul oli kasv 1,2%, vahendas Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:23

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing