Katri Soe • 4. märts 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Raudne börsileedi Clara Furse

Kui Furse asus 2001. aasta jaanuaris juhtima Euroopa üht suuremat ja vanemat börsi, oli üllatus suur. Londoni aktsiaturu ligi 300aastase ajaloo jooksul polnud seda kunagi juhtinud naisterahvas. Londoni Citys asuv rahamaailm oli aastasadu olnud sigarit suitsetavate meeste pärusmaa, kuni 1970ndate keskpaigani ei võinud naised isegi mitte börsi liikmeks astuda. Ja nüüd siis juhib maailma kapitaliturgude üht kroonijuveeli blond ja habras väikest kasvu naine, kes liiatigi on välismaalane.

Furse polnud börsimaailmas muidugi mingi uustulnuk. Londoni Majanduskooli (London School of Economics) lõpetanud Furse oli varem töötanud börsimaakleri ja keskastmejuhina mitmes pangas üle 20 aasta. Furse on kindlalt väitnud, et inimese sugu ei mängi börsil kaubeldes mingit rolli, ning mingil juhul ei salli ta, kui teda peetakse end meeste maailmas kehtestanud feministiks. Küll on ta tunnistanud, et omal ajal Londoni metallibörsil ainsa naisena kaubeldes oli meestest ülekarjumisel peenikesest häälest mõnevõrra kasu.

Euroopa suurima väärtpaberibörsi väärtus ja käive on Furse'i ametisseastumisest saadik märkimisväärselt kasvanud. Viis korda on eri investeerimispangad ja välismaised börsid üritanud Londoni börsi üle võtta ja alati on raudne börsileedi suutnud selle ära hoida. Kaks aastat tagasi võttis Londoni börs üle Itaalia börsi, edukalt tehakse koostööd Stockholmi börsiga, tänavu jaanuaris avas Londoni börs kontori Pekingis.

Kõik nädalavahetused kuuluvad mehele ja lastele, on raudne börsileedi kuulutanud. Nii mõnedki korrad on aga kiirete tööasjade pärast ära jäänud Furse'ide pere jõulureisid. Viimati juhtus nii kaks aastat tagasi. Et juba makstud raha raisku ei läheks, loosis Clara oma reisi välja alluvate seas. Õnneliku loosi tõmbas sekretär, kes siis ülemuse asemel nautis puhkust luksusvillas Kariibi meres asuval St. Lucia saarel.

Kui Furse midagi on otsustanud, ei karda ta tehtud otsuseid ellu viia, ükskõik kui ebapopulaarsed need ka poleks. Londoni börsi juhiks saades vahetas ta samm-sammult välja kogu juhtkonna. Omal ajal

UBSi pangas futuuride osakonda juhtides nõudis Furse, et maaklerid peavad lõpetama üksteisest ülekarjumise, selle asemel tuleb käivitada elektrooniline pakkumissüsteem. Ja kuigi paljud börsiliikmed eesotsas toonase tegevjuhi Daniel Hodsoniga olid selle vastu, tuli neil lõpuks siiski alla anda.

"Tal on türanlikke jooni," on Hodson öelnud Furse'i kohta ajakirjanikele. Elektroonilise pakkumissüsteemi surus Furse muide läbi ka Crédit Lyonnais Rouse'i pangas, millega kaasnes muu hulgas ka 30% personali vallandamine. Kaastöötajad on kirjeldanud, et kui Furse oma tahtmist ei saa, hoovab koosolekulaua taga tema poolt lausa jäist vaikust.

Viit võõrkeelt valdav Furse on isa poolt sugulane Saksa tuntud töösturite Siemensite dünastiaga. Clara vanemad rändasid omal ajal Kanadasse ning sealt edasi Colombiasse. Clara isa oli edukas tippjuht, kuuludes muu hulgas ka alumiiniumikontserni Alcan juhtkonda. Kui Clara sai suuremaks, otsustasid vanemad, et parima hariduse saab laps siiski Inglismaal ning kolisid elama Londonisse. Innukalt majandusõpingutesse sukeldunud Clara nautis, et oli Londoni metroos ainus naine, kes luges roosat majanduslehte Financial Times.

Intervjuusid annab Furse ajakirjandusele harva ja ainult börsiteemadel. Kõik, mis eraelu puudutab, on tabu. Viimased 27 aastat on Clara olnud abielus Richard Furse'iga, endise Baringsi panga investeerimispankuriga, kes nüüd on internetisaidi BreakingViews.com tegevjuht. Paaril on kolm last vanuses 8 kuni 21 aastat.

Kuidas raudne börsileedi, kolme lapse ema ja tööga hõivatud investeerimispankur, oma vanuse kohta nii hea välja näeb? Furse'ile lähedalseisvad isikud on ajakirjandusele avaldanud, et oma tervise eest kannab ta hoolt piinliku täpsusega. Ainus ravim, mida ta kasutanud, on väidetavalt aspiriin. Ja iga päev täpselt keskpäeval, kui tihe ta päevaplaan ka ei oleks, teeb Clara Furse trenni.

Fotod: Scanpix

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt