Kadri Jakobson • 5. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Naistepäev lööb hinnad üles

Lillepoe müüjad kinnitavad nagu ühest suust, et roosi hind on tõusnud taevani ja nii krõbedat numbrit hinnasildil pole varem nähtud. Kui punase pika roosi hind oli sõbrapäeval juba 75, mõnes poes koguni 115 krooni, siis tõenäoliselt pole lootust, et naistepäeval selle hind langeb. Siiski enamik poode on naistepäevalille ootel, mistõttu roosi hinda ei tihanud keegi ennustada.

"Roosid tulid Hollandist juba 75 krooni tükk, mistõttu ei saanudki neile teha poe tavapärast juurdehindlust. Inimesed lihtsalt ei osta ja lilled jäävad ju seisma," ütleb Tallinnas Kristiine keskuses asuva Kuusalongi florist. "Inimesed vaatavad roosi hinda pettunud pilguga, et mida te teete. Kuid ega poed pole süüdi, kui lilled nii kallilt maale tulevad," räägib ta.

Eile maksid punased roosid Kristiine keskuse Kuusalongis 65 krooni, Marja poe lillepoes 45 krooni, Nurmiko kaupluses aga oli Eestis kasvatatud roosa roos vaid 7 krooniga müügis. Rimi paneb müügile Keeniast pärit üheksast roosist koosnevad ja 59 krooni maksvad kimbud.

Rikets Lillede tegevjuhi Kaie Otsmaa sõnul on roosi hind sel aastal tõesti kõrge. "Mõnel pool Euroopas tähistatakse 2. märtsil emadepäeva, mistõttu kolm järjestikust püha lubavad lillekasvatajatel hinnad lakke ajada. Samuti hoiab hinnad kõrgel lillebuum Venemaal. Sinna minevad kogused on tohutud. Venemaal ostab mõni metroopood sama palju lilli nagu meie aasta jooksul," ütleb Otsmaa.

Samas on tal kahju Eesti meestest, kelle abitust ja teadmatust Eesti lillemüüjad lihtsalt ära kasutavad. "Mul on häbi, mis lilli siia tuuakse. Eriti kui näen odavat, kolmanda sordi lille. Minnakse maksimaalse kasumi peale. Mina ei suuda inimesele jama müüa. Ostame firmalt, kes on läbi aastate püsinud kvaliteedi poolest viie parima seas," ütleb Otsmaa.

Laheotsa talu omanik Hilda Valk ütleb esmalt, et Eesti talves kasvatatud roos nõuab palju tööd, valgust ja sooja, nii et selle hind on kindlasti kõrgem. Kuuldes Hollandi 115kroonisest roosist, hüüatab ta: "Oh sa taevas!"

"Ega lillekasvatajad ei saa iial sellist hinda küsida, poemüüjad tõstavad selle taevani," lausub ta. Kõige pikem, 70sentimeetrine roos maksab neil 22 krooni, 25sentimeetrine aga 7,50 krooni.

"Venemaal mees naistepäeval raha ei loe - kimpude hinnad algavad seal 500 kroonist ja lilli kingitakse sülega," ütleb endises Marja poes asuva lillepoe müüja Tiina Eerik.

"Vene mehed ostavad ka siin palju lilli ega tingi hinna üle nagu eestlased. Mõnel pole püksegi jalas, kuid lilled ostab vägevad. Eesti mees on viril ja vinguv," räägivad müüjad.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt