Geniaalsed leiutised 13: Autorehvid

06. märts 2008, 16:19

Tihtipeale oleme me nende asjadega sedavõrd
harjunud ega tule selle pealegi, et kunagi pidi keegi need meie jaoks välja
mõtlema.

Kui soovid alustada lugemist sarja algusest, kliki siia: Geniaalsed leiutised 1: Haaknõel

Esimesed rattad olid puust, siis valmistati neid metallist, aga kumbki lahendus ei pakkunud sõitjaile viletsa teepinna tõttu tekkivate põrutuste eest mingit kaitset. Jalgratta leiutamine tõstis teravalt üles küsimuse sõitja mugavusest - raputusi tuli kuidagi mahendada. Kõigepealt võeti kasutusele nahast tehtud rehvid, seejärel täiskumm.

Õhukummi leiutas Šoti veterinaararst John Dunlop 1888. aastal. Kuid tänini tuntud autorehvi mõtles välja Ohio farmer Harvey Firestone. 1900. aastal asutas ta Firestone Tire and Rubber Company, milles töötas algul 12 inimest.

Ta leidis, et õhukummi ümber asetatud väliskumm pakub sisemisele kaitset vigastuste eest. 1895. aastal kohtus ta Henry Fordiga, kes oli just töös oma esimese autoga. Mehed asusid koostööle ning 1905. aastal võttis Ford kõigi oma autode juures kasutusele Firestone’i rehvid. Järgmise 30 aastaga sai Firestone’ist maailma üks suurimaid rehvitootjaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2008, 16:19
Otsi:

Ava täpsem otsing