Õnnelikkus sõltub geenidest

06. märts 2008, 13:05

Ekspertide sõnul on inimese rahulolu oma
eluga seotud geenidega ja seega osaliselt ette määratud, sõltumata sellest, kas
elu tegelikult on hea või mitte.

Edinburgh’i ülikooli teadlased uurisid identseid ja erinevaid kaksikuid ning avastasid geenid, mis kontrollivad osaliselt inimese õnnelikkust. Aga ainult osaliselt – teiselt poolt sõltub õnnetunne muidugi ka elustiilist, karjäärist ja suhetest, kirjutas BBC.

Teadlased küsitlesid 900 kaksikutepaari. Kaksikud sobivad geneetiliste uuringute jaoks seetõttu, et ühemunaraku-kaksikutel on samad geenid, kahemunaraku-kaksikutel aga mitte, ometi on tegemist samavanuste ja samas keskkonnas kasvanud inimestega. Nii on võimalik kahe grupi vaheliste erinevuste põhjal välja selgitada, kas uuritaval tunnusel on geneetiline tagapõhi.

Antud juhul uuriti inimeste kolme omadust: muretust, seltskondlikkust ja kohusetundlikkust. Kõiki neid kolme iseloomuomadust on teistes uurimustes seostatud üleüldise õnnelikkuse ja heaoluga. Erinevused ühe- ja kahemunaraku-kaksikute tulemustes näitasid, et geenid mõjutavad õnnelikkust 50 protsendi ulatuses.

Uurimust juhtinud Alexander Weiss sõnas: „Elu, vabadus ja õnnelikkus on kolm inimeste peamist eesmärki. Kuigi õnnelikkust mõjutavad paljud välised faktorid, oleme avastanud, et oma rolli mängib ka päritav komponent, mille põhjal õnnelikkus on lihtsalt geneetiliselt määratud iseloomuomadus.”

Psühholoog Alex Linley aga ütles, et kuigi ka teised uurimused on viidanud geneetilisele tagapõhjale, ei tohiks inimesed arvata, et neile ongi määratud õnnelik või õnnetu elu. „Tegelikult tähendab see vaid seda, et geneetiliselt on määratud õnnelikkuse piirid, mille raames inimesel on ise võimalik tööd teha. On olemas erinevaid tehnikaid, mille abil inimesed enesega rahulolu tõsta saavad,” lisas ta.

"Tegemist on väga lihtsate nippidega, nagu näiteks oma tugevuste üleslugemine ning nende uut moodi teadvustatud kasutamine igapäevaelus, või päeviku pidamine, kuhu igal õhtul kirjutada kolm asja, mille eest inimene tänulik on. Selliste nippidega on inimesed tõesti õnnelikumaks muutunud,” selgitas Linley.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2008, 12:57
Otsi:

Ava täpsem otsing