President Ilves: õiguskantsler ei tohi olla vaikiv riigiametnik

Annika Matson 07. märts 2008, 11:25

President Toomas Hendrik Ilves on
seisukohal, et õiguskantsler ei tohi olla vaikiv riigiametnik.

Esita küsimusi uuele õiguskantslerile Indrek Tederile!

"Õiguskantsleri ametis on ühendatud kaks väga tähtsat rolli: tema tööks on valvata, et riigivõimu tegevus käiks põhiseaduse sätete ja mõtte järgi ning teisalt on ta riigi ja iga üksiku kodaniku ning elaniku vahemees," selgitas Ilves avades Tallinnas rahvusvahelist teaduskonverentsi "Õiguskantsler Eestis ja Euroopas: järjepidevus ja tulevik".

Ilves kirjeldas - erapooletus, professionaalsus, vankumatu seismine inimeste õiguste kaitsel - just nii iseloomustab demokraatlik Euroopa õiguskantslerit-ombudsman’i. "Mul on hea meel, et Eesti õiguskantsleri institutsioon täidab neid ülesandeid järjekindlalt, eeskujulikult ja euroopalikult," sõnas riigipea.

"Õiguskantsler ei saa ega tohi olla mugav ja vaikiv riigiametnik,” rõhutas president Ilves. Tema otsene kohus ongi tõstatada küsimusi parlamendi, valitsuse, presidendi või muude ametkondade tegevuse kohta, kui see tegevus või ka tegevusetus läheb vastuollu põhiseadusega, või kui riik kohtleb üksikisikut või isikuid ülekohtuselt."

Ei ole saladus, et õiguskantsleri kui põhiseaduse järelevalvaja ning õigusvahemehe dualistlikus rollis peitub konflikt, nentis riigipea, lisades: “Olla ühtaegu parlamendi kriitik ja usaldusalune nõuab tihti laveerimist poliitika ja õiguse piiril. Leida siin õige tasakaal - see on kahtlemata suur väljakutse igale õiguskantslerile.”

President Ilvese sõnul ei tohi õiguskantsleri tegevus ajas kapselduda, seisma jääda. Nii näiteks nõuab põhiseaduspärasuse üle otsustamine tänaselt õiguskantslerilt üha enam väärtustepõhist kaalumist; inimeste õiguste tõhus kaitse eeldab probleemvaldkondade kompleksset analüüsi; ka riigi julgeoleku ja ühiskonna turvalisuse tagamise ning traditsiooniliste riigi ülesannete erakätesse andmisega seotud põhiõiguste riivamised nõuavad õiguskantsleri kõrgendatud tähelepanu.

“Tänan ja tunnustan Allar Jõksi tehtud töö eest. Viimase seitsme aasta jooksul rääkis õiguskantsler paljud keerulised asjad inimestele lihtsaks. Ta näitas, et ametnike kabinettides lihtsalt sündivad otsused võivad kodanikele kaasa tuua raskeid tagajärgi,” rääkis riigipea. “Minu hinnangul on Allar Jõks õiguskantslerina teinud palju, et riiki ja kodanikku teineteisele lähemale tuua.”

President Ilvese sõnul näeb ta sama missiooni jõuliselt täitmas ka järgmisel nädalal ametisse astuvat Eesti Vabariigi neljandat õiguskantslerit, Indrek Tederit, kelle suhtes on ootused kõrged ja usalduskrediit suur.

Riigipea tunnustas ka Eesti iseseisvuse taastamise järgse esimese õiguskantsleri, Eerik-Juhan Truuväli panust selle institutsiooni arengusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. March 2008, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing