Al Capone tunneks ennast Lätis koduselt

08. märts 2008, 12:00

Näib, et Läti ärimaastik pöördub
korruptsiooni, oligarhia, bürokraatia ning mõrvade segus tagasi
1990ndate "ärikate" (sõna, mis kirjeldas kriminaalseid ettevõtjaid)
juurde.

BBN vahendas, et jaanuaris lasti Riia lähedal maha kaks ärimeest ning hiljuti vabastati süüdimõistetud, kes külvasid hirmu, minnes vanu tabamusi kordama.

11. jaanuari öösel lasti Garkalne linnas maha 27-aastane Aigars Lusis, lihatööstuse direktor ning tõusev täht Läti äris.

Vähem kui nädal varem lasti samas linnas maha ärinaine Ella Ivanova.

Riigi üks prominentsemaid ärijuhte ja poliitikuid Aivars Lembergsit on üritatud süüdistada väljapressimises, rahapesus ja maksudest kõrvalehoidmises. Kaks kohtunikku on just mõistetud kaheksaks aastaks vangi altkäemaksu võtmise eest, vastutasuks teiste kaasuste heakskiitvate otsuste eest.

2007. aastal oli üks enimmüüdud raamatutest tipp-advokaatide vaba vestluse transkriptsioon, samal ajal kui eelmise aasta suurim lugu oli juhtiva eliidi küsitav pingutus vallandada riigi korruptsioonivastane valvekoer Aleksejs Loskutovs.

Loskutovs siiski võitis ning sundis peaministrit Aigars Kalvitis tagasi astuma, kuid asendunud valitsuses on siiski 19st näost 16 samad.

Kas see on Euroopa Liit aastal 2008 või Chicago 1920ndatel aastatel?

Valitsuse kabinetid maalivad Lätist progressiivse, moodsa ärikeskkonnaga riigi pildi. Läti investeeringute ja arenduse agentuuri (LIAA) koduleht kirjutab, et riik “on küps potentsiaalsete äridega ning seal valitseb suurepärane äriline õhkkond üle terve riigi.”

Kiireima SKP kasvuga riigis Euroopas, näeb rahvusvahelise hulgimüüja ja ladude grupi B S International juhatuse liige Theo Postma kõrgeid lootusi teha pikaajalisi investeeringuid Lätti. Need lootused pöördusid aga frustratsiooniks, kuna tema arvates see kultuur ei tegutse vastavalt oma äri-sõbralikele loosungitele.

Kõigele vaatamata on välisinvestorid tegutsenud positiivselt. Otsesed välisinvesteeringud Lätti olid 2007. aasta kolmandas kvartalis 249 miljonit eurot, kasvades 2006. aastal 282 miljonilt eurolt. LIAA järgi on 600 000 registreeritud kommertsettevõtetest riigis veerand välisomanduse või -finantseeringuga. Kuid mõningad välisinvestorid on öelnud, et kõik pole sugugi hästi.

„Peamine probleem, mida meie kui välisinvestorid kogeme, on otsustusvõime ja toetuse puudumine Läti valitsuselt,“ ütles Postma. „Regioonid teevad otsuseid, siiski mitte kiirelt, kuid lõpuks need siiski tulevad. Probleem on selles, et abi ja koordineerimine puudub kõrgemal tasemel.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. March 2008, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing