Geniaalsed leiutised 14: Kortsuvaba puuvillakangas

09. märts 2008, 11:18

Tihtipeale oleme me nende asjadega sedavõrd
harjunud ega tule selle pealegi, et kunagi pidi keegi need meie jaoks välja
mõtlema.

Kui soovid alustada lugemist sarja algusest, kliki siia: Geniaalsed leiutised 1: Haaknõel

1950ndatel töötas keemik Ruth Benerito New Orleansis USA põllumajandusministeeriumis, kui talle lõi pähe idee kortsuvabadest puuvillastest kangastest. Sel ajal oli perenaisel kaks valikut: veeta tunde triikimislaua ääres või osta sünteetilistest materjalidest rõivaid, mis kuuma ilmaga valmistasid kandjale põrgupiina.

Benerito mõtles välja, kuidas kindla keemilise protsessi – esterdamise abil muuta puuvillakangas kortsumatuks. See leiutis päästis puuvillatööstuse, aga päästis ka maailma kergesti hooldatavatest sünteetilistest rõivaste käest, mille umbsus tekitab paraku ka ebameeldivaid kehalõhnu.

86-aastaselt hindas Massachusettsi tehnoloogiainstituut Ruth Beneritot elutöö auhinnaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. March 2008, 11:18
Otsi:

Ava täpsem otsing