9. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Serbia ja Kosovo konflikt ei mõjuta Eesti turismifirmasid

Vaadates telerist kaadreid Belgradist, kus hulk serblasi avaldas meelt Kosovo iseseisvumise vastu, tuli toimuv tuttav ette: mullu aprillis jõudsid maailma uudistekanalitesse sarnased pildid Tallinnast. Serbia ega Kosovo pole maailma turismisihtkohtade esimene ešelon, kuid kaudselt võib toimuv vajutada oma pitseri kogu Balkani turismimajandusele.

Estravel ei ole kunagi korraldanud Balkani reise, teadaolevalt ei paku puhkusereise Serbiasse ega Kosovosse ükski Eesti reisikorraldaja. Lennupiletite lõikes moodustasid 2006. a nendesse maadesse reisijad Estraveli kliendiportfellist 0,2 protsenti - valdavalt tööasjus reisijad, kes vajadusel sõidavad piirkonda ka edaspidi. Seega on vähetõenäoline, et Kosovo iseseisvus ja rahutused Belgradis avaldaksid lähematel aastatel Eesti turismifirmadele otsest mõju.

Samas koguvad suviste reisisihtidena populaarsust teised sama piirkonna riigid, nt Horvaatia ja ELi tänavune juhtriik Sloveenia, aga ka Bulgaaria ja Rumeenia. Nende riikide turismile võib Serbias toimunu oma pitseri vajutada küll. Analoogiat otsides: olen veendunud, et eelmise aasta aprillisündmustel oli lisaks Eestile kaudne mõju kogu Baltimaade turismile. Täpselt on seda väga raske mõõta, kuid on fakt, et kaugemalt vaadates nähakse ka Balti riike ühtse piirkonnana. Tänavavägivalla või looduskatastroofide näitamine rahvusvahelises meedias mõjutab piirkonna külastatavust üllatavalt suurel määral.

Eesti turistil on võrreldes vana Euroopa turistidega suhteliselt paks nahk, samuti on meie teadmised Serbia ja Horvaatia erinevustest võrdlemisi head. Seetõttu ma ei usu, et eestlaste huvi Balkani piirkonna vastu eeloleval suvel oluliselt vaibub - Horvaatia või Bulgaaria Päikeserannik kui soodsamad reisisihtpunktid jäävad meie valikusse.

Lääne-Euroopa turistide teadlikkus on kindlasti madalam ja seetõttu võib Kosovo konflikti edasine eskaleerumine hakata mõjutama kogu piirkonna turismi.

Kindlasti sõltub see väga palju ka Serbia võimude edasisest käitumisest. Eurovisiooni lauluvõistluse Serbiast väljaspool korraldamine oleks märgilise tähtsusega ka turistide jaoks.

Autor: Jüri Toomel

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt