Börsikommentaar: Tallinnas ebalikviidsuse paraad

10. märts 2008, 15:07

Tänane kauplemispäev oli järjekordne näide
ebalikviidsusest, mis viimastel kuudel Tallinna börsil valitseb.

Ebalikviidsus ehk väiksed kauplemismahud ei peleta eemale mitte ainult välisinvestoreid, vaid ka suuremate kohalike pensioni- ning avatud aktsiafondide maht on kasvanud sedavõrd, et investeerimine Tallinna börsi ettevõtetesse muutub neil üha keerulisemaks.

Võtame kas või kõige suurema ja kõige likviidsema ettevõtte Tallinna börsil, milleks on Eesti Telekom. Telekomifirma aktsia oli pea ainus väärtpaber, mille tänane käive oli mitte ainult üle miljoni euro, vaid ka üle miljoni krooni. Baltika aktsia 5,8 miljoni kroonine käive tuli peamiselt päeva lõpus sooritatud kahe plokktehinguga.

Eesti Telekomi turuväärtus on 16 miljardit krooni, millest 86,4 protsendi ehk 13,8 miljardi krooni eest aktsiaid kuulub TeliaSonerale, rahandusministeeriumile ning Eesti Arengufondile. Eeldades, et ka Arengufond aktsiaid müüma ei hakka, on ettevõttel vabalt kaubeldavaid aktsiaid 2,2 miljardi krooni ehk 140 miljoni euro eest. Eestis on aga juba terve rida kohalikke fonde, mille portfelli maht ulatub miljarditesse kroonidesse. Nende fondide juhtidel on väga keeruline märkimisväärses koguses (nii, et see mõjuks ka portfelli tootlusele) osta või müüa Eesti Telekomi, aga veel keerulisem ükskõik millise teise Tallinna börsil noteeritud ettevõtte aktsiaid. Välisfondidest pole mõtet rääkidagi, sest Eesti Telekomi näol on tegemist ainukese miljardi euro suuruse (sedagi napilt) turuväärtusega ettevõttega.

Kui tahame, et välisfondid hakkaksid taas meie aktsiate vastu huvi tundma, peaksid ettevõtete suuromanikud oma osalusi avalike aktsiaemissioonidega järsult vähendama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2008, 15:07
Otsi:

Ava täpsem otsing