Börsikommentaar: hullule eelmisele nädalale võib järgneda sama hull

10. märts 2008, 09:32

Möödunud nädalal langesid aktsiate hinnad
USAs neljal päeval viiest. Dow Jonesi tööstuskeskmine kaotas nädalaga kolm
protsenti ning vajus alla 12 000 punkti taseme. Aasta algusest on maailma
tuntuimaist aktsiaindeksist kadunud kümnendik.

Analüütikute hinnangul võib aktsiate hinnalangus jätkuda ka sel nädalal. Makromajandusnäitajad viitavad, et Ameerika Ühendriikide majandus on ilmselt languses, ebameeldivate uudiste voolul finantssektorist ei näi lõppu tulevat.

Kuna nii makromajandusnäitajate kui ka ettevõtete majandustulemuste avaldamiskalender on hõredavõitu, pole eriti oodata ka positiivseid üllatusi, mis üldist negatiivset meeleolu ehk sentimenti murraksid.

Pigem vastupidi. Täna avaldab eelmise kvartali majandustulemused maailma suurim ja esimesena börsile läinud erakapitalifirma Blackstone Group. Eelmisel nädalal kukkus Blackstone'i ühe konkurendi, suuruselt teisel kohal olnud Carlyle’i tütarettevõtte Carlyle Capitali aktsia, millega kaubeldakse Amsterdami börsil, 58 protsenti. Sisuliselt on tegemist kinnisvaralaenude fondiga, mis on hätta jäänud lisatagatiste leidmisega (margin call). Ettevõte teatas, et reedel ei suudetud rahuldada seitsmest lisatagatise nõudmisest nelja.

Nafta hind kerkis möödunud nädalal üle 106 dollari taseme. See aga tähendab, et USA Föderaalreservil pole intresside langetamisel nii vabad käed, kui nad tahaksid. USA keskpank otsustab baasintresside saatuse järgmisel teisipäeval.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2008, 12:09
Otsi:

Ava täpsem otsing