Kaamera vaatab läbi riiete

10. märts 2008, 11:48

Briti ettevõte on välja arendanud kaamera,
mis suudab avastada inimeste riiete alla peidetud relvi, narkootikume või
lõhkeaineid isegi 25 meetri kauguselt.

Ettevõte ThruVision on valmis saanud kaamera T5000, mis identifitseerib objekte nende poolt eraldatavate loomulike elektromagnetkiirte (teraherts- ehk T-kiired) abil, kirjutas Reuters.

Kaamera tuvastab peidetud esemeid isegi kuni 25 meetri kauguselt ning on tõhus isegi siis, kui inimesed liiguvad. Ettevõtte sõnul ei avalda kaamera inimeste kehadetaile ning on uuritavatele inimestele täiesti ohutu.

Kaamera leiaks kasutust nii sõjanduses kui ka tsiviilelus, näiteks rahvarohketes lennujaamades, kaubanduskeskustes või spordiüritustel. Kaamerat esitletakse 12.–13. märtsil Inglismaal toimuval teadusnäitusel.

"Terroriaktid on viimaste aastate jooksul kogu maailma kõvasti raputanud ning turvalisusnõuded on kõikjal karmistunud,” ütles ThruVisioni tegevjuht Clive Beattie. „Võimalus avastada nii metalseid kui mittemetalseid peidetud esemeid kuni 25 meetri kauguselt aitaks kindlasti turvalisustaset tõsta.”

Kuigi kaamerad võivad turvatöö tõhusust tõsta, tekitab inglastes muret järelvalveühiskond. Juba praegu jälgivad inimesi üle kogu riigi sajad tuhanded kaamerad.

ThruVision tegi T5000 loomisel koostööd Euroopa kosmoseagentuuriga, tutvudes astronoomide uurimistöödega kustuvatest tähtedest. Tehnoloogia põhineb asjaolul, et kõik objektid eraldavad väikeses koguses elektromagnetkiirgust. Terahertskiired jäävad elektromagnetkiirte spektrumis infrapunase ja mikrolainekiirguse vahele ning suudavad levida läbi pilvede ja seinte.

Erinevad materjalid kiirgavad erinevalt, seega saab näiteks lõhkeaineid eristada savitükist ning kokaiinikotti jahupakist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2008, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing