USA aktsiate odavus võib olla näiline

10. märts 2008, 12:11

Ehkki USA aktsiate hinnad on hinna ja
kasumi (P/E) suhte põhjal mitmekümne aasta odavaimad, võib see odavus olla
näiline ning aktsiaturg jääda pikalt kiratsema, kirjutab The Wall Street
Journal.

Investeerimispanga Morgan Stanley poolt kogutud andmete kohaselt on S P 500 indeksi keskmine hinna ja kasumi suhe (2008. aasta prognoose arvestades) 13,2, võrrelduna viimase 21 aasta keskmise 16,5-ga. Aktsia hinna ja kasumi suhe näitab, kui palju on investorid tulevaste kasumite nimel mingi aktsia eest maksma, selgitab ajaleht suhtarvu olemust. Kui p/e suhe langeb allapoole pikaajalist keskmist, arvatakse et aktsia on odav ning väärt ostmist.

Kuni 2000. aastani töötas taoline mudel väga hästi ning investeerimisotsuseid oli teha lihtne. 1980-1982. aasta langeva turu lõpuks oli S P 500 indeksi keskmine p/e suhe langenud 8,7ni, järgneva 17 aasta jooksul kerkis see aga 1999. aasta kevadeks pea 30ni. Selle perioodi jooksul kerkis P S 500 indeks keskmiselt 17 protsenti aastas. See oli aga ka periood, mil langes inflatsioon kui ka intressid.

Viimase tõusva turu perioodil, mis kestis 2002. aasta oktoobrist kuni möödunud aasta septembrini, mil indeks kerkis keskmisel 15 protsenti aastas, jäi p/e suhe sisuliselt paigale. Morgan Stanley analüütikute kinnitusel ei ole investorid püsiva inflatsiooni tingimustest tulevaste tulude nimel aktsiate eest suurt preemiat maksma. Goldman Sachsi analüütikud ennustavad, et aktsiate suhtarvud võivad minna väiksemaks.

Sama usub ka analüüsikeskuse Strategas Research Partners partner Nicholas Bohnsack, kelle arvates on arvamus, et suhtarvud hakkavad peagi tõusma, ekslik. Ajaloos on olnud väga pikki perioode, kus aktsiate suhtarvud jäävad samale tasemele või langevad. Viimane selline periood oli tema sõnul seitsmekümnendad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. March 2008, 12:42
Otsi:

Ava täpsem otsing