10. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ostujuht kasvatab firma konkurentsivõimet

Koolitatud ja teadlik ostujuht on firmale suur investeering ja kokkuhoiu allikas, sest müük on firmale eeldus kasumi tekkeks, kuid ost võimalus kasumi suurendamiseks.

Paljude firmade jaoks on alanud ellujäämisvõitlus, nii mõnedki on alustanud ranget kokkuhoiurežiimi. Õhus on küsimus, kust tasub kokku hoida ja kust mitte.

Firmade suurenenud kulutundlikkuse juures on primaarne kulude analüüs. Elementaarse DuPonti analüüsi juures peaks iga firma finantsjuht mõistma, missugune on erinevate kulude osakaal, ja tihtipeale jõutakse arusaamisele, et müügi suurendamine ei ole ettevõtte rentaabluse seisukohalt ainus faktor. Sageli jõuame järeldusele, et ostukulude vähendamine tõstab ettevõtte kasumimarginaali mitu korda rohkem kui müügi suurendamine.

Meenub jällegi doktor Martin Christopheri ütlus: "Võistlevad mitte ettevõtted, vaid tarneahelad." Ehkki me räägime logistikast ja ostust eraldi, moodustub tegelikult ühtne tervik vaid siis, kui käsitleme ostu, logistikat ja tarnijate haldamist kooslusena, mille erinevad pooled mõjutavad toote kogukulu kujunemist.

Halbade ostude tagajärg võib olla ettevõttele määrav, isegi hukutav - seotud kapital moodustab suure osa ettevõtte bilansi aktiva poolest.

Ostujuht, kes on tavaliselt üks ettevõtte juhtkonnast ja ettevõtte edukuse seisukohalt strateegiliste otsuste langetaja, peab omama selget ettekujutust sellest, missugune ostutaktika on rentaabel, kes on ettevõttele olulised tarnijad ja kuidas neid hallata, missugused on optimaalsed laovarud ja logistika ning kuidas seda kõike üles ehitada. Samuti on väga tähtis müüa tarneahela juhtimise kui funktsiooni osakaalu nii ettevõtte sees kui ka väljaspool. Sagedasti, eriti rahvusvahelistes ettevõtetes, on tarneahela juhtimise auditeerimine ja hindamine edaspidise koostöö presumptsiooniks.

Autor: Emöke Sogenbits

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt