Rootsi on loovutanud esikoha maksukoormuse pingereas Taanile

11. märts 2008, 13:06

Aastaid maailma kõrgeima maksukoormusega
riigi tiitlit kandnud Rootsi on selle nüüd pärast konservatiivse valitsuse
maksukärpeid ning statistilise arvestuse korrigeerimist nii Rootsis kui Taanis
loovutanud tiitli Taanile, mis on seni olnud pikka aega „igavene teine”.

Tänane Taani majandusleht Börsen kirjutab, et Rootsis on maksukoormus täna ligi poole protsendipunkti võrra väiksem kui Taanis ehk 47,8%. Edumaa ilmselt esialgu püsib, sest nädalavahetusel teatas Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt täiendavatest maksukärbetest veel 13 miljardi Rootsi krooni ulatuses. Aastaks 2010 tahab Reinfeldt rootslaste maksukoormuse kärpida 45%le SKTst.

Taani maksuminister Kristian Jensen kinnitas lehele, et aastaks 2011 on taanlaste maksukoormus kindlasti alanenud. „Kui see nii ei ole, olen ma oma tööd halvasti teinud või siis on Taanil teine maksuminister,” ütles ta. Eelkõige tahab Jensen kergendada töö maksustamist.

„Taani on nüüd siis maailma kõrgeima maksukoormusega riik ja kahjuks paistab nii, et niipea keegi teine seda tiitlit meilt üle ei löö. See on väga halb signaal, kui me peame samal ajal võistlema teiste riikidega välismaise oskustööjõu pärast. Nad ei taha nii kõrgeid makse maksta,” kommenteeris lehele mõttekoja Cepos peaökonomist Mads Lundby Hansen. Taanis on maksukoormus täna 48,4% SKPst.

Samas on Taani oma majanduskliimat parandanud mitmes muus mõttes – näiteks on Taanis Rootsiga võrreldes parem teadus- ja arendustegevust ning väikeettevõtlust toetav poliitika, eriti väikeettevõtete tulumaksu ja liberaalsete palkamisreeglite osas, kommenteeris Rootsi majandusuudiste portaalile E24.se Rootsi ettevõtjate keskliidu Svenskt Näringsliv peaökonomist Stefan Fölster. Maksukoormuse alanemine Rootsis on aga kindlasti positiivne trend, lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2008, 13:06
Otsi:

Ava täpsem otsing