Koondamislaine võib parandada vereringet

Tõnis Oja 12. märts 2008, 00:00

Töökoha kaotus on iga inimese ja tema pere jaoks kui mitte tragöödia, siis väga valus löök kindlasti. Seepärast tundub minu jutt paljude jaoks küüniline. Samas on koondamised turumajanduses paratamatud ning mingitel tingimustel majanduse vereringe jaoks lausa hädavajalikud. Minu arvates oli Eesti eelmisel aastal just taolises olukorras, kus tööpuudus oli liiga madal ning see pärssis majandust üsna oluliselt.

Statistikaameti andmetel oli tööpuudus möödunud aasta kolmandas ja neljandas kvartalis 4,2 protsenti, mis on selle madalaim tase alates 1992. aasta teisest kvartalist. Ehk teisisõnu on meil tegemist krooniajaloo väikseima tööpuudusega.

Neljandas kvartalis oli statistikaameti andmetel 28,1 tuhat töötut, ehk 10,4 tuhat töötut vähem kui aasta varem. Enam-vähem sama palju loodi SEBi (endise SEB Eesti Ühispanga) hinnangul uusi töökohti kinnisvarasektoris viimase ehitusbuumi ajal. Ehkki statistiliselt on Eestis väike töötus, teame me siiski kõik, et sisuliselt valitseb ammu juba krooniline tööjõupuudus.

Tööjõupuudus on aga hakanud tõsiselt häirima mitte ainult ettevõtteid, vaid ka meie igapäevaelu. Õhtused pikad järjekorrad kauplustes, võimatus leida töömeest, kes tuleks ja teeks vannitoas remonti. Taolisi näiteid võib tuua kümneid ja kümneid.

Tegemist on küll esmapilgul pisikeste isiklike probleemidega, aga kui neid kipub liiga palju saama, muutuvad nad lõpptulemusena makromajanduslikuks probleemiks. Langeb nii osutatud kaupade ja teenuste kvaliteet kui ka meie endi tööviljakus.

SEB ennustab, et lähiaastatel kaob Eestist umbes 30 tuhat töökohta, mis tähendaks esmapilgul tööpuuduse kahekordistumist ning selle kerkimist 2005. aasta I kvartali tasemele. Ma ei mäleta, et kolm aastat tagasi oleks räägitud tööpuudusest, kui suurest probleemist. Kui SEBi ennustus peab paika, siis töötuse määr ei tohiks tegelikult kahekordistuda. Praeguse tööjõupuuduse tingimustes peaks suurem osa koondatavatest uue töökoha leidma üsna hõlpsasti.

Usun, et nii nagu doonorlus parandab vereringet inimorganismis, parandab tööpuuduse mõningane kasv vereringet meie majanduses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing