Lisakulud peresõbralikkusele tasuvad end kuhjaga ära - poolt

Juhan Peedimaa 12. märts 2008, 00:00

Ettevõtjate seas on levinud arusaam, et töötaja peaks olema tööandja ja ettevõttega rahul, kui ta saab head palka. Ja kui tema eest on makstud maksud, tal on töövahendid, ta käib korra aastas firma suvepäevadel, saab jõuluks pakikese ja võib-olla ka natuke preemiat.

Sageli ignoreeritakse fakti, et töötajal on ka eraelu - lapsed, abikaasa, sugulased - kes vajavad samuti tähelepanu ja energiat. Kodused on justkui tüütud mutukad, kes paratamatult kuuluvad hea kolleegiga ühte komplekti.

Ma ei taha küll öelda, et meie ettevõttes on kolleegide põdura tervisega lapsed suureks õnnistuseks, aga seda võin küll kinnitada, et pereväärtusi oleme õppinud hindama. Kõlab pateetiliselt, aga perekonnast algavad kõik inimese jaoks olulised asjad. Seetõttu ongi igal firmal tõeliselt kasulik olla peresõbralik.

Oleme väga uhked selle üle, et Ecoprint (endine Triip) oli 2007. aastal peresõbralike firmade TOPis 9. kohal, olles esimene kohalikul kapitalil baseeruv taoline ettevõte Tartus. Enamik Eesti peresõbralikke firmasid on suurte rahvusvaheliste kontsernide filiaalid.

Oleme mõistnud, et inimest ei saa poolitada pere ja töö vahel. Kui kodus on mure, tuleb see tööle kaasa ja pärsib töövõimet. Seetõttu on oluline, et tööl oleks toetav ja sõbralik õhkkond. Nii või teisiti - inimene peab oma pereprobleemidega paralleelselt tööga hakkama saama.

Tal on kordades kergem, kui ta tajub toetavat suhtumist firma juhtkonna poolt. Nii teeb ta tegelikult ka palju paremini tööd ning panustab rohkem. Tööandja, kes selle tarkuse omaks võtab, võidab väga palju!

Pereüritusi oleme oma ettevõttes korraldanud sageli. Tavaks on saanud kevadine metsaistutamine Tähtvere vallas. Meil on oma lank, mida hooldame ja igal aastal laiendame. Sellel üritusel osalevad ka koerad ja muud koduloomad.

Lisaks jõulupidu koos ööbimise ja firmapoolsete kingitustega lastele. Sellel üritusel kuulutatakse välja ka firma aasta tublimad töötajad. Selline tunnustus oma laste ja abikaasade ees on väga oluline. Veel tähistame lastekaitsepäeva, mille raames oleme käinud Emajõel laevasõidul.

Korraldame veel töötajate laste klassidele või lasteaiarühmadele ekskursioone oma trükimajas, räägime nii trükkimisest kui ka keskkonnasõbralikust trükisest ja loodushoiust laiemalt. Ürituste tulemusena on töötajate perede omavahelised suhted tugevnenud, paljud kolleegide lapsed käivad omavahel läbi.

See on oluline, sest tugevate sotsiaalsete suhetega ettevõttes on kaadri voolavus väike. Näiteks pole meie töötajad lähemate konkurentide poolt äraostetavad. Muidugi on pereürituste korraldamine kulukas, aga see tasub end igati ära.

Peresõbralikkust väljendame ka selle kaudu, et kontoritöötajatel on võimalik valida, mis kell nad hommikul tööd alustavad. See võimaldab neil vajadusel lapsega arstil käia või linnas omi asju ajada. Me ei soosi ületundide tegemist: eeldame, et pärast tööpäeva lõppu on inimesed kodus perede või sõpradega. Need, kes kauem töötavad, kiita ei saa. Julgen kindlalt väita, et firmal tasub olla peresõbralik, see tasub end kuhjaga ära!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing