Komisjoni ettepanek tõstaks diisli hinda poole krooni võrra liitri kohta

13. märts 2008, 16:11

Euroopa Parlamendi täiskogul
nõuandemenetluse raames vastu võetud raportis leiavad saadikud, et diiselkütuse
miinimummaksumäära Euroopa Liidus tuleks suurendada nii, et see oleks võrdne
pliivaba bensiini miinimummaksumääraga.

Saadikud soovivad lisaks piirata kõrge aktsiisimääraga riikides aktsiisi tõstmist. Raporti poolt hääletas 447, vastu 64 ja erapooletuks jäi 39 saadikut.

Euroopa Komisjon märgib oma ettepanekus, et liikmesriikides diiselkütuse (ametlikult gaasiõli) suhtes kohaldatavate maksustamistasemete vahelised erinevused põhjustavad veoturul kütuseturismi ja moonutavad konkurentsi. Lisaks kahjustab see keskkonda, sest tehakse ümbersõite, et tankida liikmesriigis, kus kütus on odavaim. Lisaks on diiselkütusel ning bensiinil sarnased keskkonnamõjud (eelkõige CO2 heitmete mõttes) ning seetõttu on erinevad miinimummäärad põhjendamatud.

Europarlamendis Rootsit esindava liberaali Olle Schmidti raportis nõustuvad saadikud komisjoni ettepanekuga, ent teevad ka omapoolseid soovitusi. Saadikud tahavad, et diisli miinimummaksumäär kasvaks aeglasemalt, kui komisjoni ettepanekus ette nähakse - praeguselt 302 eurolt 1000 liitri kohta 359 euroni (pliivaba bensiini miinimumaktsiis) 2015. aastaks ja mitte 2012. aastaks, nagu Euroopa Komisjon seda soovib.

Lätile, Leedule, Poolale, Bulgaariale ja Rumeeniale soovivad parlamendiliikmed anda lisaaega - need riigid peaksid maksumäärad ühtlustama 2016. aastaks.

Lisaks on saadikud vastu ettepanekule anda üleminekuaega Hispaaniale, Austriale, Belgiale, Luksemburgile, Portugalile ning Kreekale.

Samuti on saadikud vastu pliivaba bensiini miinimummaksumäära suurendamisele. Euroopa Komisjon soovib seda 2014. aastaks suurendada 380 euroni 1000 liitri kohta. Saadikud ütlevad lisaks, et liikmesriigid, kus diisli aktsiisimäär oli 1. jaanuaril 2008 kõrgem kui 400 eurot 1000 liitri kohta ja pliivaba bensiini aktsiisimäär kõrgem kui 500 eurot 1000 liitri kohta, ei tohiks tõsta seda aktsiisimäära enne 1. jaanuari 2015.

Eestis on hetkel bensiiniaktsiis 5620 EEK/1000 liitrit, millele lisandub käibemaks 18%. Diislikütuse aktsiis on 5165 EEK/1000 liitrit, millele lisandub käibemaks 18%. Diislikütuse aktsiisi alammäära suurenemine tähendab diislikütuse hinnatõusu 45,5 sendi võrra liitri kohta (koos käibemaksuga 53,7 sendi võrra).

Kuna tegemist on nõuandemenetlusega, ei ole parlamendi muudatused Euroopa Liidu nõukogule siiski siduvad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2008, 16:11
Otsi:

Ava täpsem otsing