Tõnis Oja • 13. märts 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Börsifirmade osa majanduses väike

Statistikaameti andmetel oli Eesti ettevõtete käive 2007. aastal 652 miljardit krooni. Tallinna börsil noteeritud 18 ettevõtte kogukäive oli möödunud aastal 45,6 miljardit krooni, mis moodustab vaid 7 protsenti ettevõtete kogukäibest.

Ehkki börsiettevõtete käibe kasv oli poole kiirem, kui riigis tervikuna (börsiettevõtete 42 protsenti riigi 21 protsendi vastu), on börsiettevõtete osa riigi majanduses marginaalne ja praeguste trendide jätkudes väheneb nende osatähtsus veelgi.

Põrmugi pole pilt parem, kui vaatame börsiettevõtete turuväärtuse ja sisemajanduse koguprodukti suhet. Möödunud aasta lõpu seisuga oli Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turuväärtus kokku 63 miljardit krooni, moodustades 26 protsenti riigi sisemajanduse koguproduktist. Tegemist on väikseima numbriga alates vähemalt 2002. aastast. Veel 2006. aastal moodustas börsiettevõtete turuväärtus 34 protsenti Eesti sisemajanduse koguproduktist. Aastal 2004 oli see number pea 50 protsenti.

Börsiettevõtete turuvääruse osatähtsuse osas riigi kogu majandusse oleme selgelt maailma keskmisele alla jäämas. Maailma börside föderatsiooni andmetel oli börsiettevõtete koguväärtus möödunud aasta alguses üle 50 triljoni dollari, mis jääb vaid veidi alla globaalsele sisemajanduse koguproduktile, mis oli umbes 54 triljonit dollarit.

Helsingi börsi ettevõtete turuväärtus oli selle aasta alguses 230 miljardit eurot võrreluduna umbes 175 miljardi euro suuruse sisemajanduse koguproduktiga.

Kui me tahame, et börs moodustaks olulise osa riigi majandusest, tuleks börsil noteeritud ettevõtete arvu kiiresti suurendada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt