Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Ehe Bangkok Roosikrantsi keldris
Mis teha, küllap oleks Tai restoran tehtud ka sobivamatesse ruumidesse, kui see oleks olnud võimalik. Seestpoolt on restoran tore: trendikad tumedad seinad, kergete vaheseintega eraldatud lauad ja Siiami imedele vihjavad detailid: bambus, liblikad ja kuld. Disain ei valitse, vaid vihjab.
Igasuguseid rahvusrestorane on Eestisse tekkinud. Nagu kuulda, ei ole rohkem kui pooltes neist tööl ühtegi vastavast rahvusest kokka. Ilma isikliku kogemuseta on aga teise rahvuse maitseid võimatu tabada, retseptide lugemisest ei piisa. Ka Tai köögi ja Tai söögi nime all pakutakse mõnel pool päris veidraid ja koledaid roogasid. Aga pakkumata kah vist ei raatsita jätta - Tai köök on endiselt moodne.
Bangkok on olnud avatud ligi aasta ja siin on algusest peale ehtsad tailased süüa teinud. Au ja kiitus!
Tai road on peaaegu alati väga teravad. Tailased ei küsi võõrastelt seda, kas neile Tai toidud meeldivad, vaid kas nad üldse suudavad Tai sööki süüa. Soovides oma roogasid euroopalikule maitsemeelele kohandada, jäetakse Tai turismipiirkondade mõnedes restoranides tšilli hoopis panemata ja muid vürtse lisatakse õige ettevaatlikult.
Ka restorani Bangkok vürtsid on kohaliku maitse järgi kohandatud, kes juurde tahab, saab ühe terava universaalkastme lisaks.
Sissejuhatuseks maitstud kevadrullid olid mõnusad ja krõbedad, täidis, nagu peab, aga kaste selle juurde maitsetelt liiga lahja, liigselt euroopa maitsetele järele antud. Sama lugu oli tom yam kai'ga: teravhapus kanasupis seentega oli vähe teravust. Muidu väga hea. Üritasin pakutud universaalkastmega maitset parandada, see andis küll teravust, kuid kastme ja supi maitsed omavahel ei haakunud.
Kõige rohkem meeldivad mulle Tai roogadest rohelised karrid oma rikkaliku maitsebuketi ja mõnusa kookoskastmega. Ka Bangkoki roheline krevetikarri oli väga mõnus: tuline, rikkalik, krevetid suured, mahlakad ja värsked. Ainult baklažaan oli ehk liiga pehmeks haudunud.
Omaette kiitust väärib Bangkoki riis, see oli lõhnav, parajalt kleepuv, maitserikas ja täpselt sama hea kui Taimaal. Tai olevat maailma suurim riisikasvataja ja riis on Tai köögis kõige tähtsam asi üldse.
Veine on menüüs omajagu, aga klaasikaupa valik väike nagu ikka. Kui külm tamarinditee ja sidrunheinatee välja jätta, olid joogid justkui omaette, Euroopast (ja Uue Maailma veinimaadest).
Teenindus oli lahke, aga aeglane. Eriti alguses - jooke ootasime päris tükk aega. Söökide toomine läks küll juba kiiremini. Pakutakse ka lõunamenüüd ja sööjaid oli lõunasel ajal palju.