Enn Tosso • 13. märts 2008
Jaga lugu:

Ehitajatel on tänavu tööd kõvasti vähemaks jäänud

"Näen, et huvi ehitustellimuste vastu on väiksem, sel aastal pole lepinguid nii palju tulnud, kui tavapäraselt oleks," ütles ehitusfirma Rand ja Tuulberg juhataja Taivo Täht. Samas usub Täht, et sel aastal suurte ehitusfirmadega midagi hullu ei juhtu, sest lepingud on pikad ja tööd alles pooleli. "Turg jahtus kõigest nelja-viie kuuga. Alles 2009. aasta tõotab huvitav tulla," ütles ta.

Töötajaid ettevõte koondanud ei ole ning koondamisplaane pole ka sel aastal. 2009. aasta kohta ei soostunud Täht prognoosi andma. "Põhimõtteliselt võib turg ka mõne kuu jooksul uuesti üles soojeneda," osutab ta.

Ehitusfirma TTP koondas eelmisel aastal oma sajakonnast töölisest 10 protsenti ning tänavu veel 20 protsenti, kuna tellimuste hulk tõmbub kokku.

TTP juhataja Tiit Aava märkis, et rohkem töölisi ei koondata. Juba mitu aastat tagasi koondas ettevõte ligi poole töölistest, kui võeti siht pigem peatöövõtule, rääkis Aava. Viimane koondamislaine oli siiski seotud turu jahenemisega, kõik koondatud olid üldehitajad.

Eelmisel aastal Äripäeva ehitusfirmade edetabelis teise koha saavutanud Harju Ehituse tegevdirektor Aavo Teder ütles, et tellimuste hulk on tuntavalt langenud, ent koondamist siiski ei tule.

Tederi sõnul tegelevad nad peamiselt peatöövõtuga, mistõttu on neil endal vähe töötajaid. "Koondamisi ei tule," kinnitas Teder. Samas möönis ta, et töö hulk on praegu kahanenud juba kümnendiku võrra ning kuna uusi tellimusi peale ei tule, siis kahaneb veel.

Harju Ehituse 2007. aasta käive ulatus üle 261 miljoni krooni ning tulumaksueelne kasum oli 41 miljonit krooni.

Ma eeldaksin, et ehitussektoris kahaneb nõudlus sellel aastal oluliselt, kuna kinnisvaraturul on uusehituste ülepakkumine ning turul tuleb need enne absorbeerida, kui ehitussektorile uusi tellimusi tuleb. Tuleb oluliselt rohkem kvaliteedi nimel pingutama hakata, töö enam ise sülle ei jookse.

Buumiaastatel võeti tööjõupuuduse tingimustes tööle palju kvalifitseerimata tööjõudu, mistõttu produktiivsus kannatas, sest võis juhtuda, et mõnda asja tuli ehitamise käigus kolm korda ümber teha. Nüüd on võimalus vähemkvalifitseeritud tööjõudu vähendada. Headele meistrimeestele jagub igas majandusolukorras tööd. Kokkuvõttes tähendab praegune olukord ehitusturu korrastumist ning see võib kokkuvõttes majandusele ainult head tähendada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas