Venelaste kaubaostude kasv Soomes jätkub

15. märts 2008, 17:33

Number kasvas 90 mln võrra 550 mln
euroni (8,6 mld krooni) 2007. aastal võrreldes eelmisega, kogu Soomes
turistide poolt kulutatud rahast tuleb venelastelt nüüd üle veerandi.

Rahavoolu edendavad lühidad ostureisid eelkõige piiri lähedale maa kaguossa ja Helsinki lähikonda, kirjutas Helsinkin Sanomat. Kõige paremini läheb tax-free kaubandusel, kus kasv jätkub. Selle aasta kahel alguskuul on eelmise aastaga võrreldes venelaste maksuvabad ostud kasvanud veerandi võrra.

Lappeenranta linnas on kasv koguni 48%, Helsingis 19%. Venemaa on inimeste arvult suurim Soomet külastavate turistide lähtepunkt, andes kolmandiku. Turism on olnud oluline mõjur hulgas investeeringuis kaubandusse Ida-Soomes. Investeerides on arvestatud Venemaa jõukuse edasise kasvuga, mis tõstab üha rohkem peresid keskklassi ehk ka rohkem reisima-ostma. Ajalehe toodud arvud põhinevad vastsel riiklikul statistikal.

Tax-free kaubandust jälgiva Global Refundi tegevjuhi Kari Luttineni sõnul ei näe ta põhjust, miks kasv ei peaks vähemalt samas tempos jätkuma. Ohuks kaubareisidele võib olla üha paranev pakkumine Peterburis. Soome kaupmeestel on siiski jätkuvalt omi eeliseid: hea valik, konkurentsivõimelised hinnad ja kindlus kauba päritolus. “Kui ostad siit Nike'i, tead, et see on õige kaup. Venemaal ei saa seda sama kindlalt teada,” ütles Luttinen.
Kogu Euroopa arvestuses on venelased tax-free ostudelt esikohal, olles möödunud ameeriklastest ja jaapanlastest. Luttineni arvates võib Soomel olla probleeme selle nõudluse rahuldamisega, kui ei suudeta pakkuda kaupa ja teenindust kundede ootustele vastavalt heal tasemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. March 2008, 17:32
Otsi:

Ava täpsem otsing