Tõnis Oja • 16. märts 2008
Jaga lugu:

Kriisikuulutaja kollaps

Praegu ehk kulminatsiooni jõudnud krediidikriis jõudis laiema avalikkuse ette eelmise aasta suvel, kui sai teatavaks, et investeerimispanga Bear Stearns kaks fondi on sattunud raskustesse.

Suve lõpuks olid need kaks fondi juba pankrotti läinud. Reedel sai avalikkus teada, et 85 aasta vanune USA suuruselt viienda investeerimispanga päevad iseseisva ettevõttena on ilmselt peagi loetud.

Bearn Stearnsi kollaps suurendas investorite muret, et väga kehv võib olla nii mõnegi investeerimispanga- või firma seis. Seetõttu kukkuski Lehman Bothersi aktsia hind 15 protsenti, 39,26 dollarini. Citigroupi aktsia kaotas üle kuue protsendi oma väärtusest, käies päevasiseselt madalaimal tasemel alates 1998. aasta detsembrist. Euroopa ühe suurema investeerimispanga UBS aktsia hind kukkus 7,4 protsenti, 28,44 Šveitsi frangini.

Bear Stearnsi probleemid on viinud olukorra aktsiaturgudel uuele tasemele. Veel nädala alguses kinnitasid ettevõtte juhid, et panga finantstervisega on kõik korras. Reedel muutus olukord aga nii kiiresti, et USA keskpank otsustas appi tulla. See aga tähendab, et olukord krediiditurul on nii hull, et isegi suurte investeerimispankade olukord võib muutuda meeleheitlikuks tundidega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas