Sten-Aleks Pihlak • 16. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Nõrk dollar Eesti ettevõtetele sobib

"Eks ta teeb meie vahendatavate kaupade hinnad tarbijale meeldivamaks," ütles Ameerika Auto juhataja Rasmus Schneider rahulolevalt. "Võttes näiteks ühe suure Ameerika maasturi, mille hinnad on seal 40 000-50 000 dollari ringis, võite ise arvutada, mis vahe tuleb, kui dollari kurss on 18 või 10 krooni," rääkis Schneider. "Järjest rohkem on üllatunud nägusid, et oi, ei olegi nii kallis. Meile see meeldib." Schneider tunnistas soovi, et dollar madalale jääkski.

Nõrk dollar on toonud peo ka kütusefirmade kotta. "Tulenevalt mootorikütuste sisseostuhindade kiirest kallinemisest on madal dollari kurss mõjutanud kütuse jaehinda Eestis positiivselt ehk hinda alandavalt," rääkis ASi Eesti Statoil kontseptsioonijuht Kai Realo. "Meile kui jaekaubandusettevõttele on soodsam olukord, kus madalamat hinda pakkuda saame."

MicroLink Eesti ASi juhatuse liikme Andres Partsi sõnul mõjub dollari praegune kurss neile vaid pikas perspektiivis. "Kuna palju meie esindatud tooteid on pärit USA firmadelt, siis pikemas perspektiivis on mõju olemas. Dollari ja euro kurss avaldab kindlasti mõju, kui tarnijate hinnakirju üle vaadatakse," selgitas Parts.

Tema sõnul ei puudu siiski olukorras negatiivne tahk. "Kindlasti vähendab pikaajaliselt nõrk dollar USA turu tarbimisvõimet ja seega ka impordimahte Euroopast, samuti on tõenäoline USAst Euroopasse saabuvate turistide hulga vähenemine ja koos sellega ka neist maha jääva rahamassi vähenemine," lausus Parts.

Apple'it Eestis esindav IM Arvutid ASi juhatuse liige Sander Paas dollaripeost osa ei saa. "Meie ostame Apple Europe'i käest asjad eurodes. Kui kliendid lähevad Apple'i lehele USAs ja hakkavad sealseid hindu kursiga korrutama, siis paistame meie ilmselt röövlid," selgitas Paas. "Seal USAs nemad määravad, millised on hinnad eurodes ja millised dollarites ja seega meid ei mõjuta, mis dollar teeb - on ta odav või kallis," rääkis Paas.

Eestist USAsse Vana Tallinna vedav Bob Mauge kavatseb dollari langusest hoolimata likööriäri jätkata.

"See on suurepärane toode ja USAs hästi vastu võetud. Dollari kursi liikumine pole oluline - meie ostame," teatas Mauge optimistlikult.

Praegu püüab maaletooja Vana Tallinnat USA turule sisse süüa ja sel perioodil neelataksegi tema sõnul rohkem kulusid alla. Praegu saab likööri osta kahes osariigis ligi 30 poes.

Mauge ei salga, et kursimuutused võivad mõju avaldada: mullu esimese laadungi saabudes läks mõnesendine päevasisene kursimuutus maksma 1500 dollarit.

Mauge rääkis, et kui liitrine Vana Tallinna pudel maksab poes 27 dollarit, siis teiste likööride eest on tarbija harjunud välja käima 35-45 dollarit liiter, nii et dollarine hinnatõus ei tähenda midagi hullu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt