Börsikommetaar: Tallinna börs paariprotsendise miinusega maailma tugevaimate hulgas

17. märts 2008, 15:25

Tallinna börs andis täna koos teiste
Baltimaade börsidega järele poolteise protsendi jagu. Sellest piisas, et kuuluda
maailma parimate börside nimekirja.

Finantsuudisteagentuuri Bloomberg jälgitavast üheksakümnest börsist on täna suutnud tõusta vaid Serbia börs. Euroopa ja Aasia juhtivad börsid on keskmiselt langenud 3-4 protsenti, mille kõrval on Tallinna börsi poolteise protsendi suurune miinus tühine. Aktsiaturgude miinus ulatub kuni 10,5 protsendini (Türgi börs).

Kui paljud välisbörside indeksid on täna kukkunud läbi jaanuari lõpus saavutatud paari aasta madalaimatest tasemetest, siis Tallinna börs suudab veel taset hoida (OMXT indeks sulgus täna 643 punktil, mis on jaanuari 625 punkti tasemest veel kõrgem). Karta võib, et välisbörsid „aitavad“ ka meie börsil noka taas allapoole pöörata. Omasoodu liikumine on sellises olukorras väga raske.

Möödunud aasta keskpaigas USAs kõrge riskitasemetega eluasemelaenu andjate juurest käärima löönud finantskriis on jõudnud üha enam pureda ka pangandussektorit ja Ühendriikide majandust. Nädalavahetusel liikus pankroti piirini USA suuruselt viies maaklerifirma Bear Sterns ning üha julgemad investorid üle maailma tormavad oma aktsiaid sularaha vastu vahetama. Olgu selleks või löögi all olev dollar.

Tallinna börsi suhtelise tugevuse taga on kokku kuivanud likviidsus. Suurem välisraha tegutseb närvilistel aegadel koduturul. Turgu dikteerivad väikeinvestorid, kes välisprobleeme niivõrd ei adu. Nii tänagi. Tehinguid oli börsil korralikult (270), kuid käive ulatus kõigest 8 miljoni kroonini.
Hoolimata aktsiahindade langusest ma investoritel rabistada ei soovita. Kui sinu ettevõte suudab käivet ja kasumit kasvatada (hoida), siis praegune närviline olukord pakub pikaajalisele investorile kindlasti häid ostuvõimalusi. Investor ei tohi lasta emotsioonidel oma tegevust suunata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2008, 15:25
Otsi:

Ava täpsem otsing