Eesti kinnisvaraomanikud: areng ei tohi toimuda koduomanike arvelt

Annika Matson 17. märts 2008, 16:49

Euroopa Kinnisvaraomanikud võtsid
laupäeval, 15. märtsil vastu Tallinna manifesti, mille selge sõnum oli, et Eesti
koduomanik tuleb maamaksust vabastada.

Samuti vastustati ühemõtteliselt maamaksu kahekordistamist Tallinnas, teatas Eesti Omanike Keskliidu (EOKL) peasekretär Taavi Madiberk.

Tallinna linnavolikogu esimees ning keskerakondlane Toomas Vitsust esines eile TV3 uudistesaates vastulausega, väites, et selline läbimõtlematu idee pole teostatav, kuna see ruineeriks kohalike omavalitsuse tulubaasi ning sellest johtuvalt ei võimaldaks ka vajalikul tasemel avalikke teenuseid pakkuda

EOKL peab vajalikuks toonitada, et seisame oma avaldusega koduomanike, mitte äriühingute maamaksust vabastamise eest. Maamaks (elamumaale, tootmismaale, maatulundusmaale ja muudele liikidele kokku) moodustab kohaliku omavalitsuse tulubaasist keskmiselt vaid ca 3% . Seega on kohatud Vitsuti väited maamaksu kui arvestatava tulubaasi kaotamise võimatusest, märkis Madiberk. Samuti on tema sõnul väärad Vitsuti väited, et maamaksu kaotamine oleks eriti raske hoop väiksematele omavalitsustele. Näiteks Eesti ühe väiksema eelarvega Peipsiääre valla eelarvest moodustab maamaks vaid ca 2%, Tallinna eelarves vastavalt kaks korda rohkem s.o. 4%.

Eestis on kodu- ning kinnisvaraomanikke osakaal Euroopa suurim - 88%. Seda suuresti tänu omandireformile, eluruumide erastamisele ning madalale omandimaksu tasemele.

Tallinnas kehtiva süsteemi kohaselt maksab Nõmme koduomanik 2000-ruutmeetrise krundi eest 9900 krooni krooni aastas. Madiberki
sõnul ei tohiks omandimaks sundida kedagi oma omandist, veelgi enam kodust loobuma. Kuid iga kuu pea 1000 krooni koormist tasudes võib olla inimene tõepoolest sunnitud oma kodust või selle soetamisest sootuks loobuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2008, 16:26
Otsi:

Ava täpsem otsing