Energiajoogid lõhuvad hambaid

17. märts 2008, 12:18

Energiajoogid on muutunud järjest
populaarsemaks – ennustuste kohaselt kasvab USA energiajoogiturg 2010.
aastaks 10 miljardi dollarini. Üha suurenev turg on aga pannud muretsema
teadlased ja hambaarstid.

Madala pH-väärtusega karastusjookide ohtlikkusest hammastele on räägitud palju. On leitud, et jookides sisalduv hape mõjub hambaemailile kahjustavalt, kirjutas Science Daily.

Ajakirjas General Dentistry avaldatud teadustöös keskendusid teadlased erinevate jookide puhverdusvõime (võime happeid neutraliseerida) võrdlemisele ning leidsid, et energiajoogid on hammastele kõige ohtlikumad.

Uuringu kohaselt on energiajookide populaarsus tõusuteel, eriti noorte seas. Nende hambaemail on aga täiskasvanute oma võrreldes poorsem ning veel täielikult välja kujunemata, mistõttu ohustab happerünnak nende hambaid rohkem.

USA hambaarstide esindaja Raymond Martini sõnul tuleb tal varasemast sagedamini ravida teismeliste või kahekümnendates eluaastates inimeste hambaid. „Nad joovad palju spordijooke, energiajooke ja limonaadi,” ütles ta. „Kui probleemiga varakult ei tegelda, viib selline eluviis välja tõsiste hambakahjustusteni.”

Happeliste jookide hambaid kahjustav mõju on selge, kuid ilmselt pole see siiski suurim suuhügieeni ähvardav oht. Varasemate uuringute käigus on tehtud kindlaks, et suurimaks ohuks pole mitte happelised joogid, mis kiirelt suust kaovad, vaid hammaste külge kleepuvad toidujäänused, mille alla on hapet tootvail bakteritel hea varjuda. Menüü, mis koosneb kartulikrõpsudest ja energiajoogist, on seega halvim, mida oma hammastele teha saate.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. March 2008, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing