Miinusega maailma parimate hulgas

Raivo Sormunen 18. märts 2008, 00:00

Tallinna börs andis eile koos teiste Baltimaade börsidega järele pooleteise protsendi jagu. Sellest piisas, et kuuluda viiendiku maailma parimate börside nimistusse.

Finantsuudisteagentuuri Bloomberg jälgitavast üheksakümnest börsist oli eile keskpäevaks suutnud tõusta vaid Serbia börs. Euroopa ja Aasia juhtivad börsid on keskmiselt langenud 3-4 protsenti, mille kõrval on Tallinna börsi pooleteist protsendi suurune miinus tühine.

Kui paljud välisbörside indeksid on eile kukkunud läbi jaanuari lõpus saavutatud paari aasta madalaimatest tasemetest, siis Tallinna börsil suudab veel taset hoida. Karta võib, et välisbörsid "aitavad" ka meie börsil noka taas allapoole suunata.

Möödunud aasta keskpaigas USAs kõrge riskitasemega eluasemelaenu andjate juures käärima hakanud finantskriis on jõudnud üha enam pureda ka pangandussektorit ja Ühendriikide majandust. Nädalavahetusel liikus pankroti piirini USA suuruselt viies maaklerfirma Bear Stearns ning üha julgemad investorid üle maailma tormavad oma aktsiaid sularaha vastu vahetama.

Tallinna börsi suhtelise tugevuse taga on kokku kuivanud likviidsus. Suurem välisraha tegutseb närvilistel aegadel koduturgudel. Turul dikteerivad väikeinvestorid, kes välisprobleeme niivõrd ei adu. Nii eilegi. Tehinguid oli börsil korralikult (270), kuid käive ulatus kõigest 8 miljoni kroonini.

Hoolimata aktsiahindade langusest, ma investoritel rabistada ei soovita. Kui ettevõtte suudab käivet ja kasumit kasvatada (hoida), siis praegune närviline olukord pakub pikaajalisele investorile kindlasti häid ostuvõimalusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing