USA keskpank üritab majandust päästa

Raivo Sormunen 18. märts 2008, 00:00

Täna kogunev USA keskpank peaks Chicago tulevikubörsi kauplemisstatistika järgi alandama baasintressimäära kolmelt protsendilt kahele.

Ei maksa imestada, veel enamgi. Viimatisest jõulisest intressimäära alandamisest (75 protsendipunkti) on pangal möödas vähem kui kaks kuud. Palju pole intressimäärade kärpimisega enam ruumi minna. Põhi tuleb ette.

Tundub, et keskpank ei suuda ega taha enam USA dollari väärtust hoida ning inflatsiooni ohjata. Peaasi et saaks laguneva pangandussüsteemi jõulisematesse raamidesse ning majandus ei langeks päris kokku.

Möödunud nädalal süstis USA keskpank koos teiste kommertspankadega finantssüsteemi 200 miljardit dollarit. Tegemist oli juba kolmanda finantssüstiga pärast möödunud augustit. Siiani on suurenenud rahapakkumine andnud turgudele vaid ajutist tuge. Seekordse süsti positiivne mõju ulatus vaid päevani.

Lõppenud nädalavahetusel üritas Ühendriikide keskpank taas pangandussektorit päästa, alandades erakorraliselt pankadele laenatava raha hinda 3,5 protsendilt 3,25 protsendini.

Lisaks andis keskpank abistava käe investeerimispangale JPMorgan Chase, mis võttis kätte maaklerfirma Bear Stearns päästmisprogrammi, pakkudes viimase aktsionäridele iga aktsia eest 2 dollari väärtuses JPMorgan Chase'i aktsiaid.

Olukorra tõsidust näitas fakt, et USA suuruselt viienda maaklerfirma aktsiatega kaubeldi veel reede õhtul 30 dollari tasemel. See näitab, et investorid pole veel aru saanud olukorra tõsidusest.

Oppenheimer & Co hoiatas eile investoreid, et Bear Sterni juhtum võib tekitada negatiivset revolutsiooni kogu finantssektoris ning pangandus- ja maaklerfirma väärtpaberid võivad langeda veel poole võrra.

Bear Sterni juhtum näitab, et investoritel ei maksa sattuda pöördesse pangandussektori madalatest P/B (turuväärtus/omakapital) näitajatest, kuna ettevõtete omakapital võib olla bilansikirjetes puhas mull. Oppenheimeri sõnul ulatus Bear Sterni raamatupidamisväärtus detsembri lõpus näiteks 84 dollarini aktsia kohta. Investeerimispanga sõnul peaks investorid ettevõtete hindamisel arvestama omakapitalist maha firmaväärtuse (goodwill).

Lisaks Bear Sternile levisid kõlakad, et kliendid viivad raha välja ka maaklerfirmast Lehman Brothers. Ehkki Lehman seda eitas ja ütles, et nende likviidsuspositsioon on väga tugev, kaotas aktsia eile hommikul oma väärtusest kolmandiku. USA börsid alustasid päeva kaheprotsendise miinusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing