SEB: panga baasintressi valinud kliendil kergem teise panka minna

18. märts 2008, 17:15

SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht
Triin Messimas kommenteeris aripaev.ee-le, et kuna panga baasintressi tõstmisel
on tegemist lepingu ühepoolse muutmisega, on laenusaajal õigus baasintressi
muutmise järel ilma etteteatamise kohustuse ja igasuguste sanktsioonideta
laenuleping lõpetada.

"Sisuliselt tähendab see siis laenu refinantseerimist sama või teise laenuandja sobivama tootega," ütles Messimas. Turuintressi, näiteks Euribori valinud kliendil on lepingu lõpetamine raskem, sellest tuleb nimelt kolm kuud ette teatada.

"Eelmainitu ei võimalda suurt erinevust turuintressimäärade ja panga baasintressi väärtuste vahel - vastasel korral peab laenuandja arvestama massilise klientide lahkumisega konkurentide juurde," selgitas ta.

Messimas rääkis veel, et laenu ujuvintressimäär seotakse mingisuguse ujuva baasintressiga. See võib, aga ei pea olema turuintressimäär (näiteks eurolaenude korral Eestis palju kasutatav 6 kuu Euribor). Turuintressimäära asemel kasutatakse maailmas laialdaselt panga enda poolt kehtestatud väärtusega baasintresse (panga baasintresse), mille väärtused on samas väga lähedalt seotud raha hinnaga turul.

Laenulepingus lepitakse panga ja laenusaaja vahel kokku panga baasintressi fikseerimise periood (1 kuu, 6 kuud jne). Kui nüüd pank oma baasintressi muudab, muutub see laenulepingus kokkulepitud järgmisel baasintressi väärtuse fikseerimise päeval ka kehtivate lepingute jaoks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2008, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing