Olümpiale Eesti toitu näitama

Martin Hanson 19. märts 2008, 00:00

2003. aasta Eesti parim kokk Djatšuk valiti välja tihedas konkurentsis. Nagu Bocuse d'Or Eesti peakorraldaja Dimitri Demjanov väidab: "Eesti vihaste noorte meeste hulgast."

"Eks ta natukene kahtlane on, et minu korraldatud võistluse võidab minu restorani peakokk. Aga võin kinnitada, et tegemist oli ausa võistlusega. Žüriisse kuulunud Põhjamaade tippkokad on äraostmatud ning teenivad tippkulinaaria jumalaid. Aga eks ma pean mõnda aega rauast vesti kandma ja Stenhusi restoranist suure kaarega mööda minema," naerab Demjanov, kes ka ise žüriisse kuulus.

Kokandusolümpia Bocuse d'Or Europe toimub seekord Norras Stavangeri linnas. lisaks Eestile kutsuti uute riikidena võistlustulle veel Poola, Tšehhi, Ungari ja Malta. Plaan ei ole võistlustele minna kui vaene sugulane, vaid kui võrdse partner, ning võita. Esimene ülesanne on võita neid nelja uut riiki, kes koos Eestiga said võitlustele, samuti olla parem Venemaast.

"Võit nende riikide üle tagaks koha põhivõistlusele Lyonis. Seal aga tahaks jõuda esikümnesse," sõnab Demjanov. Eesti maitset lubatakse juurde anda igale toidule, mis valmistatakse, kas või ainult köömnete kasutamisega.

"Ma olen veendunud, et meie stiilitunnetus, tase ning toidutundmine on paremad kui nendel riikidel. Ütlen ausalt, et me oleme Skandinaavia riikidele järele jõudmas ning tahaks võistluselt kõrgeid kohti saada, kuid lihtne see ei ole," kinnitab Eesti tippkokk ning lisab, et põhiaur läheb võistlustel žürii hetketunnete äratabamiseks.

Eesti toidu propageerija, riigikogu liige Imre Sooäär sõnab, et Bocuse d'Or on võimas koht, kus Eestit kui kulinaariariiki tutvustada.

"Praegu Eestit hea toiduga ikka väga ei seostata. Skype'iga küll, kuid toiduga mitte. Tohutu võit on juba see, et meid sellisele võistlusele kutsuti," ütleb Sooäär.

Tippkokk Vladislav Djatšuk ütleb, et ei ole kunagi läinud ühelegi võistlusele niisama, alati ikka võitma.

Egoisti peakokk Djatšuk on osalenud kokku juba neljal suurvõistlusel. Näiteks valiti ta Eesti aasta kokaks 2003.

"Tahan minna ikka võitma, kunagi ei ole niisama läinud võistlustele. Oleme tippkokad ning tahame seda ka näidata. Plaanid ja ambitsioonid on suured," ei ole Djatšuk tagasihoidlik.

Ta kinnitab, et lihtsalt ei tule siiski midagi. Kolm kuud ei ole tal ühtegi vaba päeva olnud, sest kogu aeg on tulnud treenida ning harjutada.

"Ega edasi lihtsamaks lähe. Nüüd on vaja hakata juba Euroopa vooruks valmistuma," sõnab kokk. Küsimusele, mida need võitlused kokale tähendavad, vastab Djatšuk, et need on tavalised olümpiamängud. "Kõik teavad mida see tähendab," muheleb mees, kes käis mullu Bocuse d'Or'il kohal.

"Olen palju õppinud ajalugu ja maitseid, võistlustel tahavad žürii liikmed näha Eesti suunda kulinaarias, mitte ainult prantsuspärast kokandust," kinnitab Djatšuk, kes peab oluliseks maailmale näidata, et me oleme võimelised kõrgkulinaariat tegema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:24
Otsi:

Ava täpsem otsing