19. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Endla mängib pommidega

"Nagu peakiri ütleb, on selles pommid ehk siis sõjateema ja on ka mäng ehk teater," selgitas lavastaja Madis Kalmet. Tegelased on tavapärased inimesed, kes peavad langetama valikuid ning teatud hetkedel nende valikute eest ka vastutama. Autori tahtel on aga kogu lugu kirjutatud võtmes, et on kord nagu mäng, järgmisel hetkel tullakse aga sellest välja, justkui elu tasandile.

Endla "Pommimängus" tegutseb lennuväesalk, kes käib pidevalt sõjaoperatsioonidel maailma eri nurkades linnu maatasa pommitamas. Igas operatsioonis on keegi, kes peab surma saama. Ühel hetkel hakkavad aga näitlejad-sõdurid oma rollide ja saatuse vastu protestima - nad ei taha surra, sest mäng osutub ootamatult liigagi tõeliseks.

Näitemäng on kirjutatud kunagi protestiks Vietnami sõja vastu ning peaks Madis Kalmeti hinnangul kõlama üsna nüüdisaegselt praeguses Eestis, kus meiegi poisid on kusagil kaugel maal sõdimas ning suhtumine sellesse vastakas.

Ühest küljest on riigile kasulik olla ameeriklastega ühes paadis, aga teisalt inimlikus mõttes, kaitstes küll kusagil näiliselt rahu, toome endale kaela vaenlasi. "Vägivald sünnitab vägivalda, kõlagu see sentents kuitahes kulunult," leidis lavastaja paralleele endagi poisikesepõlvest. Olles ühe poisiga kakelnud, tõstsid rusikaid tema sõbrad ja nii oligi võitlusega haaratud järjest suurem hulk kaklejaid. Nüüd täiskasvanuna ei arva ta positiivselt ka virtuaalmaailmas toimuvatest sõjamängudest, kus liiga kerge käega relva haaratakse.

Teisalt ei maksa Madis Kalmeti sõnul näitemängu militaarset keskkonda liialt üle tähtsustada, sest lugu ei ole ikkagi mitte niivõrd sõjast kui inimestest.

"Pommimängu" lavastamise juures teevad Endla teatriga esmakordselt koostööd kunstnik Kalju Kivi, külalisena Eesti Nukuteatrist ning helilooja Rainer Jancis, kes on tuntud ansamblist Metro Luminal. Heliefektide autoriks on Janek Kivi. Lavastuse valguskujunduse autor on TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia valguskujunduse tudeng Rene Liivamägi.

Mängivad Enn Keerd, Sepo Seeman, Märt Avandi, Ago Anderson, Ireen Kennik, Tambet Seling, Sten Karpov, Veljo Reinik, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Sven Heiberg, Feliks Kark (külalisena).

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt