Kauem ja tervemalt

Meelis Mandel 20. märts 2008, 00:00

Kehv tervis ja lühike eluiga - need on sel nädalal avalikustatud "Eesti inimarengu aruande" järgi meie kaks peaprobleemi. Likvideeriks esmalt kaks ebatäpsust, vähemalt minu meelest. Ma pole nõus, et kehva tervise ja varase suremuse põhjus on Eesti senine liberaalne majandusmudel. Välisinvesteeringute ligimeelitamine ja jõukuse kasv ei suurenda suremust automaatselt. Samuti ei ole ma nõus karjatustega, et Eesti rahvas on maailma üks õnnetumaid.

Teen ettepaneku seada Eesti rahva tervise parandamine ja eluea tõus riigijuhtide kõikide tegemiste ülimaks eesmärgiks. Hakkame küsima riigi ja omavalitsuse eelarve koostamisel, kuidas maksumiljonite jagamine meie kõigi tervist parendab ja eluiga tõstab. See on tore, kui peaminister Andrus Ansip Türgi ajaloo esimesel suusamaratonil teises kümnes lõpetab. On tore, kui Keskerakonna juhid plakatitel kepikõndi propageerivad. Kuid seda on vähe.

Kuidas tervislikult ja kauem elada, peab laps saama juba kooliprogrammis. Kilomeetri tee maksumust ei pea mõõtma kroonides, vaid säästetud inimeludes.

Tööandjale. Töötajate tervise eest maksab hoolitseda, kas või lastes neil oma haigused kodus ära põdeda. Nagu ütleb kõnekäänd: parem olla terve, aga rikas, kui vaene, aga haige.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing