19. märts 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Küsitlus

1. Mille järgi valid keskkooli, kus plaanid edasi õppida?

2. Kuidas hindad erinevate koolide sisseastumiskatseid? On need liialt keerukad ja mahukad, minnes kohati jaburate testideni, või mitte? Millistest testidest peaksid sisseastumiskatsed üldse koosnema?

3. Millised on sinu meelest Eesti parimad keskkoolid? Miks? Kas sa ise tahaksid sinna õppima minna?

Kooli valin eelkõige ikka asukoha järgi. Eelistan neid, mis kodule lähemal. Koolil peab olema hea asukoht, sest kui see poleks sobiv, siis tekiks peagi selline tunne, et ei jaksa või ei taha kooli minna.

Sisseastumiskatseid käisin tegemas esmaspäeval, 17. märtsil Gustav Adolfi Gümnaasiumis. Mujale ei ole ennast kirja pannud. Noarootsi Gümnaasiumi proovin ka, sinna lähen katsetele juunikuus.

Sisseastumiskatsed Gustav Adolfi Gümnaasiumisse olid tõesti mahukad, koosnesid viiest ainest. Isegi liiga ülepakutud.

Aga eks need ongi tehtud sel aastal raskemaks ja mahukamaks, kuna tahtjaid on palju ja viieteistkümnest klassitäiest noortest, kes sisseastumiskatseid tegid, saab edasi vaid neli klassitäit õpilasi.

Jaburust testides ei olnud, pigem oli väga palju 8. klassi materjali, mis omakorda tegi asja raskemaks, kuna osad nendest teadmistest on kahjuks meelest läinud. Eriti matemaatika ja füüsika testid, nendes jäin nõrgaks, sest eelmisel aastal ei olnud mul need ained mul nii head kui sel aastal.

Sisseastumiskatsetel võiks keeli mitte olla. Paljud kas ei oska või pole neil lihtsalt annet nende peale. Seetõttu ongi kurb, kui just keeletest katsetel alt veab ja sellepärast jääb kooli sisse saamata.

Teiste Eesti keskkoolide tasemete kohta ei oska ma midagi öelda, kuna olen 1.-9. klassini käinud ühes koolis, milleks on Saku Gümnaasium, kuid kindlasti tahaksin linnakooli. Kui sinna sisse saan, siis miks mitte minna.

Keskkooli valin tegelikult kooli mainekuse põhjal. Hea ja tugev tase on äärmiselt oluline. Olen käinud sisseastumiskatseid tegemas juba kahes koolis, kokku kavatsen proovida nelja.

Sisseastumiskatsete kohapealt peaks küll mainima, et need on üpris rasked. Kuid leian, et need peavadki rasked olema, eriti tugevatasemeliste koolide puhul. Ma arvan, et testima peaks sisseastumiskatsetel õpilase oskusi matemaatikas, inglise keeles ja eesti keeles. Proovile tuleb panna õpilase üldteadmised.

Minu arvates on parimad koolid Tallinna Inglise Kolledž, Tallinna Reaalkool, Gustav Adolfi Gümnaasium ning VHK.

Autor: Liis Epro

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt