Bumerang lendab ka kosmoses

24. märts 2008, 11:54

Maailmameister bumerangi lennutamises
Yasuhiro Togai vaevas oma pead küsimusega, kas bumerang pöördub viskaja juurde
tagasi ka kaaluta olekus.

Jaapanlasest astronaut Takao Doi täitis Togai soovi ning kinnitas, et bumerang tõepoolest lendab ka kosmoses niisamuti kui ka maapinnal. „Astronaut Takao Doi lennutas tööst vabal ajal kosmoses bumerangi ning kinnitas, et see pöördub viskaja juurde tagasi,” ütles Jaapani kosmoseagentuuri esindaja ajalehele The Daily Telegraph.

Mõistagi ei saanud ta kasutada rasket puust bumerangi, mis oleks ilmselt orbitaaljaama sisemust vigastanud. Selle asemel kasutas ta väikest ja kerget kolmetiivalist analoogi, mis aga töötab samal põhimõttel.

Katse võeti ka videosse, mis kosmoseagentuuri sõnul peagi ka avaldatakse.

Katse tõestas, et bumerang lendab orbitaaljaamas, kuid selles ei ole iseenesest midagi üllatavat, sest bumerangi lennuomadused tulenevad tiibade kujust. Bumerang pöördub samal põhjusel, miks helikopteri tiivik helikopterit õhus hoiab või miks lennuki propeller lennukit edasi liigutab. Kui aga õhku ei ole, siis helikopter ja lennuk lennata ei saaks ning ka bumerang liiguks mööda sirget trajektoori mõjutatuna vaid gravitatsioonist. Seega pole mõtet loota, et avakosmoses teele saadetud bumerang viskaja juurde tagasi jõuaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2008, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing