Keskerakondlased nõudsid Lipstokilt aru

24. märts 2008, 18:19

20 riigikogu keskerakondlast saatsid täna
Eesti Panga presidendile Andres Lipstokile arupärimise 2008. aasta eelarve
kohta.

„Meie andmetel pole Eesti Vabariigi 2008. aasta eelarve koostamisel jälgitud tulude ja kulude tasakaalu. Rahandusministeeriumi poolt Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) lepingute kaudu võetud kohustused on jäetud eelarves arvesse võtmata ja kajastamata. Euroopa riikide statistikakeskus Eurostat on meie andmetel antud küsimuse üles tõstnud ning märtsis tulevad Eestisse selle kontrollid, et teha omapoolsed järeldused eksimustest Euroopa raamatupidamise mudeli ning Eurostati tavade vastu. Kui arvestada RKASi poolt võetud kohustused eelarvesse, siis viib see riigieelarve tasakaalust välja,” seisab pöördumises Andres Lipstokile.

Riigikogu liikmed tsiteerivad oma arupärimises meedias avaldatut: "20.02.2008. Postimees kirjutab järgmist: Eesti Panga president kiitis rahandusminister Ivari Padari valmisolekut astuda vajadusel Riigikogu ette eelarve kärbetega, võimalikud kahandamised puudutaksid eelkõige riigi investeeringuid hoonetesse ja teedesse. Eesti Panga president Andres Lipstok ütles tänasel pressikonverentsil, et majanduskasvu aeglustudes võivad kannatad saada ka eelarve tulud ning siis on vaja kulusid korrigeerida. Rahandusministri Ivari Padari sõnul on riik lubanud järgmistel aastatel erinevaid projekte rahastada rohkem kui seda teha suudetakse, suurematest projektidest võidakse kärpida investeeringuid koolide remonti ja Tallinna-Tartu maantee ehitusse."

Samas tunnistab peaminister Andrus Ansip 21.02.2008. Postimehes, et Eesti võib kaotada riigieelarve kõrvalt miljardeid tee- ja kooliremonti mattes rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide silmis usalduse, mis võib tähendada eraisikutele pangalaenude intresside tõusu, seisab rahvasaadikute pöördumises.

Keskerakondlastel on pangajuhile järgmised küsimused:
1. Kas Eesti Pank oli teadlik, et riigieelarves ei oldud arvestatud kõikide kuludega ja seega rikuti tulude - kulude tasakaalu?
2. Kas Eesti Pank informeeris Vabariigi Valitsust, et eelarves ei ole kõik kulud kajastatud? Või kas Eesti Pank soovitas Vabariigi Valitsusel eelarve kulusid eelarves mitte kajastada?
3. Milline on Eesti Panga soovitus Vabariigi Valitsusele antud küsimuse lahendamiseks? Mida peaks Valitsus tegema?
4. Millist mõju avaldab eelpool kirjeldatud problemaatika Eesti mainele? Kuidas suhtuvad sellesse teised Euroopa Liidu liikmesriigid ja Euroopa Liidu institutsioonid?
5. Millisel määral võib ette näha eraisikute intresside tõusu? Kas Eesti Pank on seda juba arutanud? Kuidas plaanib Eesti Pank säilitada rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide usalduse?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2008, 19:32
Otsi:

Ava täpsem otsing