Raha loovutamine teeb õnnelikuks

24. märts 2008, 12:23

Teadlased leidsid, et raha kingituste peale
kulutamine ning annetuste tegemine teeb inimesed õnnelikumaks. Sarnast
õnnetunnet ei tekkinud siis, kui raha kulutati enda vajaduste rahuldamiseks.

Teadlased on juba varem leidnud, et inimeste sissetuleku suuruse ja eluga rahulolu vahel on seos. Teatud ulatuses muudab palganumbri suurenemine meid õnnelikumaks. Suure ja väga suure sissetuleku puhul pole aga enam vahet – rohkem raha inimesi õnnelikumaks ei tee. Vähem on aga uuritud seda, mil määral mõjutab inimeste õnnelikkust rahakulutamise viis, kirjutas LiveScience.

„Me soovisime kontrollida hüpoteesi, et rahulolu seisukohalt on raha kulutamise viis vähemalt sama tähtis kui teenitud raha hulk,” ütles Elizabeth Dunn Briti Columbia ülikoolist.

Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Science. Tulemused turunduse küsimustega tegelevaid teadlasi ei üllatanud. „See pole mulle üllatuseks, et inimesed raha ära andmisest rahuldust saavad,” ütles Aaron Ahuvia Michigan-Dearborni ülikoolist.

Dunn koos kolleegidega uurisid 630 ameeriklast, kes kirjeldasid oma rahulolu eluga ning vastasid küsimustele aastase sissetuleku suuruse, endale ja teistele ostetud asjade ning heategevusele annetatud raha kohta.

Vaatamata sellele, et raha kulutamine teiste inimeste peale teeb inimesed õnnelikumaks, kulutati enda peale siiski kümme korda rohkem. Silmas tuleb pidada siiski ka seda, et kulutused enda peale hõlmab ka arvete tasumist.

Statistilise andmetöötluse teel leiti, et enda peale kulutatud raha ei teinud inimesi kuidagi õnnelikumaks. Annetused heategevusele või kingituste tegemine tegi aga inimeste tuju oluliselt paremaks.

Teadlaste sõnul ei sõltu tekkinud õnnetunde tugevus sellest, kas tegemist on kallihinnalise või odavama kingitusega.

Uuringutulemustega tutvuvad teadlased võivad küll väita, et toodud järeldused neid ei üllata. Samas aga selgub saja tudengi küsitlemise tulemustest, et nad usuvad end õnnelikumaks saavat siis, kui kulutavad raha enda, mitte teiste peale.

„Inimesed usuvad sageli, et kui ostavad endale midagi, siis nad muutuvad seeläbi õnnelikumaks. Tegelikult on uue asja omandamisega seotud õnnetunne väga lühiajaline,” ütles Ahuvia.

Miks siis teistele kulutatud raha inimesi pikemaks ajaks ja rohkem õnnelikuks teeb? Üks võimalikke vastuseid on, et ostes midagi teistele või annetades heategevusele, tunneme me end väärtuslikuna. „Inimesed on valmis kulutama väga palju raha, et muuta oma elu sisukaks ja oluliseks,” ütles Ahuvia. „Ehk on asi selles, et teistele kulutatud raha eest ostame oma elule sisu ja mõtte ja see tekitabki rahulolu.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2008, 11:34
Otsi:

Ava täpsem otsing