24. märts 2008
Jaga lugu:

Raha loovutamine teeb õnnelikuks

Teadlased on juba varem leidnud, et inimeste sissetuleku suuruse ja eluga rahulolu vahel on seos. Teatud ulatuses muudab palganumbri suurenemine meid õnnelikumaks.

Suure ja väga suure sissetuleku puhul pole aga enam vahet - rohkem raha inimesi õnnelikumaks ei tee. Vähem on aga uuritud seda, mil määral mõjutab inimeste õnnelikkust raha kulutamise viis, kirjutas LiveScience.

"Me soovisime kontrollida hüpoteesi, et rahulolu seisukohalt on raha kulutamise viis vähemalt sama tähtis kui teenitud raha hulk," ütles Elizabeth Dunn Briti Columbia ülikoolist.

Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Science. Tulemused turundusküsimustega tegelevaid teadlasi ei üllatanud. "See pole mulle üllatuseks, et inimesed raha äraandmisest rahuldust saavad," ütles Aaron Ahuvia Michigan-Dearborni ülikoolist.

Dunn uuris koos kolleegidega 630 ameeriklast, kes kirjeldasid oma rahulolu eluga ning vastasid küsimustele aastase sissetuleku suuruse, endale ja teistele ostetud asjade ning heategevusele annetatud raha kohta.

Vaatamata sellele, et raha kulutamine teiste inimeste peale teeb inimesed õnnelikumaks, kulutati enda peale siiski kümme korda rohkem. Kulutused enda peale hõlmas ka arvete tasumist.

Statistilise andmetöötluse teel leiti, et enda peale kulutatud raha ei teinud inimesi kuidagi õnnelikumaks. Annetused heategevusele või kingituste tegemine muutis aga inimeste tuju oluliselt paremaks. Teadlaste sõnul ei sõltunud tekkinud õnnetunde tugevus sellest, kas tegemist on kalli või odava kingitusega.

Uuringu tulemustega tutvuvad teadlased võivad küll väita, et toodud järeldused neid ei üllata, samas selgus saja tudengi küsitlemise tulemustest, et nad usuvad end õnnelikumaks saavat siis, kui kulutavad raha enda, mitte teiste peale.

Autor: Siim Sepp

Jaga lugu:
Hetkel kuum