Tõnis Oja • 24. märts 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Tooraineturud on riskantsed

Tooraineturud on viimasel viiel kuni seitsmel aastal olnud ilmselt üheks paremaks investeerimisobjektiks finantsturgudel.

Eriti järsk on olnud nafta, kulla hinnatõus viimastel kuudel, sest tänu dollari kursi langusele on nii spekulatiivsed riskifondid kui ka väikeinvestorid börsil kaubeldavate fondide kaudu paigutanud suuri summasid toorainetesse.

Möödunud nädal näitas aga ka üsna ilmekalt, kui riskantsed tooraineturud tegelikult on. Möödunud neljapäeval tegid kuld, nafta, hõbe nominaalväärtuses mitmekümne aasta suurima kukkumise. Mõned päevad tagasi kirjutas ajaleht The New York Times, et tooraineturgusid valitsevad samad ohud, mis on viimastel nädalatel vapustanud aktsiaturge. Kõige suuremad spekulandid tooraineturgudel on need samad riskifondid, suured investeerimispangad ning firmad, kes on kasutanud ulatuslikult finantsvõimendust ning viinud kriisi krediiditurud. Ning mingil hetkel võib käiku minna sama stsenaarium, kus laenurahaga soetatud positsioone tuleb hakata likvideerima, mis võib kergesti tekitada ahelreaktsiooni.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt