Hoiuste kasv ületas veebruaris laenumahu kasvu

Mariliis Pinn 26. märts 2008, 15:03

Veebruaris kasvas hoiuste maht 2,5 miljardi
krooni võrra, laenude ja liisingute maht kasvas 2,1 miljardi krooni võrra,
teatas Eesti Pank.

Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste kogumaht suurenes veebruaris 2,5 miljardi krooni võrra, pisut kiirenenud aastakasvutempo ulatus 14 protsendini. 2007. aasta viimastel kuudel hoogustunud hoiuseintresside tõus on toetanud huvi tähtajalise hoiustamise vastu. Tähtajaliste säästu- ja investeerimishoiuste osakaal kerkis veebruarikuu lõpuks ligi pooleni eraisikute hoiustest ja kolmandikuni ettevõtete hoiustest.

Ettevõtete ja eraisikute laenu- ja liisingumaht kasvas veebruaris 2,1 miljardi krooni ehk 0,8 protsendi võrra. Aastakasv taandus 27 protsendile. Eelmiste aastatega võrreldes nõrgem tarbijakindlustunne ei soosi eraisikute laenunõudlust, ent eluasemelaenude ja tarbimislaenude koondportfell kasvas kuu jooksul siiski rohkem kui 1 protsendi võrra. Senine laenukasvu areng ja majanduskasvu väljavaade lubavad eeldada, et ka edasine kohandumine toimub sujuvalt.

Ettevõtetele antud laenude ja liisingute mahu suurenemine jäi veebruaris sellele eelnenud kuudega võrreldes tagasihoidlikuks. Samas jätkus töötleva tööstuse sektoris suhteliselt tugev laenukasv, kus aastakasvutempo kiirenes 32 protsendini, küündides seega viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni.

Kooskõlas majanduskeskkonna muutustega jätkus veebruaris pankade laenuportfelli kvaliteedi mõningane halvenemine. Üle 60 päeva viivises olevad laenud moodustasid 0,9 protsenti laenuportfellist. Teiste seas suurenes ka makseviivitusega eluasemelaenude maht (0,7 protsenti eluasemelaenude mahust), kuigi eluasemelaenude kvaliteet tervikuna püsib keskmisest parem.

Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude intressimäärad järgisid Euribori arengut. Euribori langusega kaasnes keskmise laenuintressimäära alanemine: eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli veebruaris vastavalt 5,4% ja 6%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2008, 15:03
Otsi:

Ava täpsem otsing