Ansip: uus tulumaksuseadus on hea seadus, mis natuke koormab riigieelarvet

Mariliis Pinn 27. märts 2008, 14:50

Peaminister Andrus Ansip on veendud, et
vastuvõetud tulumaksuseaduse muudatus vastab Euroopa regulatsioonidega ja need
riigikogu liikmed, kes seda veendumust jagasid, hääletasid ka seaduse poolt.

„See on hea seadus, mis natuke koormab riigieelarvet, kuna ettevõtte tulumaksu laekumine nihkub ajas edasi. Samas on see ettevõttele pikas plaanis hea, riigile lühikeses plaanis mitte nii hea, kuid kui ettevõtjal on hea, siis on ka riigieelarvel hea,“ sõnas Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Toivo Klaari sõnul on seadusemuudatust veel vara kommenteerida. "Kuna Eestil on veel aasta lõpuni aega äriühingute tulumaksuga maksustamise kord viia kooskõlla ELi ema- ja tütaräriühingute direktiiviga, on komisjoni jaoks hetkel veel liiga vara eilset otsust kommenteerida."

Rahandusministeeriumi seletuse kohaselt oli tulumaksuseaduse muutmise eesmärk viia Eesti äriühingute tulumaksuga maksustamise kord täielikult kooskõlla Euroopa Liidu ema- ja tütaräriühingute direktiiviga, säilitades seejuures Eestis alates 2000. aastast kasutusel olnud tulumaksusüsteemi iseloomulikema joone – maksustamise edasilükkamise äriühingu kasumi ettevõtluses kasutamise korral. Rahandusministeeriumi hinnangul vastab seadus direktiivis toodule.

Peamised muudatused tulumaksuseaduses, mis jõustuvad alates 1. jaanuarist 2009:

1. Maksukohustus on aastapõhine senise kuupõhise asemel. Eelnõu kohaselt säilitab Eesti ettevõtete tulumaksusüsteemi põhijoone - maksuvabastuse äriühingu poolt reinvesteeritud kasumile.

2. Jooksval aastal tuleb maksta eelmise aasta kolme aasta baasilt avansilisi makseid 75 protsendi ulatuses viimase kolme aasta keskmisest maksukohustusest. Sellega peaks ettevõtete maksukoormus 2009. aastal vähenema arvestuslikult 2,2 miljardi krooni võrra, mis tuleneb maksukohustuste osalisest edasilükkumisest.

3. Laiendati maksubaasi ja ka likvideerimisjaotistena väljavõetav kasum maksustatakse äriühingu tasandil.

4. Mitteresidendist juriidilist isikut, kes tegutseb Eestis läbi püsiva tegevuskoha, koheldakse edaspidi sarnaselt äriühinguga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. July 2008, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing