Jaanuaris vähenes väliskaubanduse puudujääk miljardi krooni võrra

Mariliis Pinn 27. märts 2008, 09:30

Tänavu jaanuaris kaupade eksport suurenes
ja import vähenes ning kaubavahetuse puudujääk oli viimase 12 kuu väikseim,
teatas statistikaamet.

2008. aasta jaanuaris oli eksport 10,1 miljardit krooni ja import 13,2 miljardit krooni. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes suurenes eksport 4% ja import vähenes 4%. Kaubavahetuse puudujääk oli 3,1 miljardit krooni. Puudujääk vähenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes ligi miljardi krooni võrra ning oli viimase 12 kuu väikseim.

Jaanuaris oli Euroopa Liidu (EL) riikide osatähtsus 75% ja SRÜ riikide osatähtsus 10% kogu ekspordist. Peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Läti, moodustades kokku 46% kogu ekspordist. Eksport EL riikidesse suurenes 1,1 miljardit krooni eelmise aasta jaanuariga võrreldes.

Impordis oli EL riikide osatähtsus 79% ja SRÜ riikide osatähtsus 12% kogu impordist. Peamised saatjariigid olid Soome, Saksamaa ja Rootsi, moodustades kokku 38% impordikäibest. Import EL riikidest suurenes 272 miljonit krooni eelmise aasta jaanuariga võrreldes.

Kaubavahetuse puudujääk EL riikidega vähenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes 3,8 miljardilt kroonilt 3 miljardi kroonini. Samuti on vähenenud kaubavahetuse puudujääk SRÜ riikidega 1,5 miljardilt kroonilt 0,6 miljardile kroonile võrreldes eelmise aasta jaanuariga. Riigiti oli suurim positiivne kaubavahetuse bilanss Norra ja Rootsiga (vastavalt 247 ja 98 miljonit krooni). Suurim kaubavahetuse puudujääk oli Saksamaa (1,0 miljard krooni), Venemaa (484 miljonit krooni) ja Leeduga (282 miljonit krooni).

Nii ekspordis kui ka impordis oli jaanuaris jätkuvalt populaarseim kaubaartikkel masinad ja seadmed (osatähtsus 20% ekspordist ja 21% impordist). Võrreldes eelmise aasta jaanuariga suurenes enim metalli ja metalltoodete (62%), transpordivahendite (20%) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (19%) eksport. Oluliselt vähenes mineraalsete toodete väljavedu (42%). Impordis suurenes keemiatööstuse tooraine ja toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu (vastavalt 12% ja 10%). Ülejäänud kaubaartiklite puhul import vähenes. Suurim langus oli puidu ja puidutoodete ning paberi ja pabertoodete impordis (mõlemas 18%).

Kaubavahetuse bilanss oli positiivne puidu ja puittoodete ning mitmesuguste tööstustoodete kaubavahetuses (vastavalt 694 ja 520 miljonit krooni). Suurim kaubavahetuse puudujääk oli mineraalsete toodete (1,2 miljardit krooni), transpordivahendite (849 miljonit krooni) ning masinate ja seadmete (778 miljonit krooni) kaubavahetuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. March 2008, 09:30
Otsi:

Ava täpsem otsing