Kolm miljonit krooni vabaduse eest

Mariliis Pinn 27. märts 2008, 09:06

Ekspress reastas 50 kõige suurema
kautsjonisumma vastu vahi alt vabadusse pääsenud kahtlustatavat,
kellest suurema osa moodustavad narkokurjategijad, järgnevad maksude ja
altkäemaksudega seoses vahi alla sattunud. Nii mõnigi, kes pidi kautsjonit
maksma, pääses lõpuks karistuseta.

Eestis on kautsjoni kohaldamine võrdlemisi haruldane, seevastu näiteks Ameerika Ühendriikides on vahistatu vabastamine kautsjoni vastu igapäevane nähtus, kirjutas Eesti Ekspress.

Kui kuriteos kahtlustatav soovib vahi alt vabaneda, et jätkata tööl käimist ja normaal shy;set pereelu ning tegeleda tõhusamalt enda kaitsmisega, peab ta maksma riigile kautsjoni ehk suure summa raha.

Tänase seisuga on suurim kautsjonisumma, mis kohus on isikule määranud, kolm miljonit krooni või kui päris täpne olla, siis 3 000 190 krooni. Sellise summa tagatisel nõustus kohtunik Leo Kunman 2005. aasta mais vabastama mastaapset narkoäri ajanud Žan Glükmanni. Prokurör Endla Ülviste protestis otsuse ning see tühistati enne, kui kautsjon jõuti tasuda.

Suurim tegelikkuses realiseerunud kautsjon on samuti seotud suure narkoäriga. Tarmo Valing, keda muuhulgas süüdistati astronoomiliste uimastitooraine koguste Vietnamist ja Venemaalt Eestisse vedamise organiseerimises, viibis 2004. aasta sügisest alates neli kuud vahi all, vabanes 2,225 miljoni krooni suuruse kautsjoni vastu ja pääses lõpuks tingimisi vangistusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. March 2008, 09:05
Otsi:

Ava täpsem otsing