Tõnis Oja • 27. märts 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Nafta hinnal jälle rallihoog sees

Naftabarreli hind, mis käis selle nädala alguses allpool saja dollari taset, kerkis eile New Yorgi kaubabörsil 106,63 dollarile pärast seda, kui Iraagi lõunaosas asuvas naftatorus toimunud plahvatused põhjustasid kartust, et see võib põhjustada ekspordi vähenemist.

Iraani naftaminister Hussein al-Shahristani kinnitas, et plahvatus eksporti ei mõjuta, kuid anonüümsust palunud ametnik lausus uudisteagentuurile AP, et müüki võib see siiski kahandada. Veebruaris tootis Iraak keskmiselt 2,4 miljonit barrelit ööpäevas, millest 1,93 miljonit läks ekspordiks. Lõunaosas olevad Rumaila naftaleiukohad toodavad keskmiselt 1,3 miljonit barrelit naftat ning selles piirkonnas asuvad ka kolm suuremat naftatöötlustehast.

Naftatoodete laovarud USAs kahanesid küll ootamatult, aga toornafta laoseis jäi muutumatuks. Naftasaaduste laoseisu alanemine on põhjustatud paljuski naftatöötlemistehaste aktiivsuse vähenemisest. Viimasel ajal on teatatud mitme tehase toodangu vähenemisest, sest nõudlus on hakanud kahanema.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt