Vene ärimehed leevendavad pühakodade põuda kokkupandavate kirikutega

28. märts 2008, 12:00

Õigeusklikud ettevõtjad käisid välja kava
rajada Moskva ja teiste linnade magalarajoonidesse ühe ööpäevaga püstitatavaid
kirikuid, et leevendada pühakodade põuda.

Projekt on juba saanud heakskiidu Moskva patriarhaadilt, kuigi mõned vaimulikud kahtlustavad asja taga lihtlabast soovi raha teenida, kirjutas Kommersant.

Kulud peaksid kandma kogudused ise. Õigeusklike metseenide klubi juhatus esitles eile projekti “Seitse kirikut päevas”. “Kui hruštšovkad lahendasid elamispinna puuduse probleemi, siis meie oleme otsustanud lahendada pühakodade puuduse,” ütles klubi esimehe asetäitja Vladimir Mikov. Idee autorite sõnul vajavad just magalad ohtra tänavakuritegevuse, joomise, narkomaania ja teiste hädade vastu väikesi kiirelt rajatavaid kirikuid. Nii oleksid need õigeusu eelpostiks peaaegu igas hoovis. Projekt näeb vaimusilmas Venemaal sama palju kirikuid kui tsaariajal, ehk üks iga tuhande uskliku kohta.

Tehnoloogia näeb ette puuprussidest detaile, mis on immutatud kõdunemise- ja tuleohuvastaste lahustega. Kavandatud on kaks varianti: 15 meetri kõrgune ja 80 m2 pinnaga suurem kuni 150 inimesele, väiksem on 3 meetrit madalam ja 49 m2 pinnaga. Väiksema hind on Mikovi sõnul 2 mln rubla (844000 krooni), seda täies varustuses koos ikonostaasiga. Põhiosa kuludest peaks kandma koguduseliikmed. “Kui hiljem otsustavad usklikud rajada kivist kiriku, on lihtne olemasolev lahti võetuna teise kohta viia, kasvõi kilomeetri kaugusele, ja siis on piirkonnas juba kaks kirikut,” rääkis Mikov. Kogu ürituse juures väidavad ärimehed, et projekt on puhtalt heategevuslik ja kasumit ei teenita.

Esimene elementkirik avatakse 6. aprillil Kemerovos, edasi on kavas Moskva, Kiiev ja Minsk.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2008, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing